Vandaag verklaarde Hamas dat een in juni gesloten wapenstilstand met Israël niet wordt verlengd. Israël zou de overeenkomst herhaaldelijk hebben geschonden en daarom zou Hamas niet bereid zijn tot een verlenging van het op de vorige dag afgelopen verdrag. Een week later begon Israël met zware aanvallen op de Gazastrook waarbij in totaal 1400 Palestijnen werden gedood.
In 2006 had Hamas de Palestijnse verkiezingen gewonnen maar kon vanwege een burgeroorlog met Fatah enkel in de Gazastrook de macht overnemen. Israël en de westerse landen beschouwen Hamas als terroristische organisatie en hebben haar bestuur nooit herkend. Vanaf de machtsovername door Hamas kwam het voortdurend tot Israëlische aanvallen op de Gazastrook en vergeldingsacties van de Palestijnen. Sinds 2005 waren er enkele honderden Palestijnse doden gevallen en 15 Israëlieten gedood.
Om deze hopeloze situatie te beëindigen tekenden beide partijen op 19 juni 2008 een wapenstilstandsovereenkomst onder bemiddeling van Egypte. Daarin werd onder andere vastgesteld dat de wapens moesten zwijgen en dat de Israëlische blokkade van Gaza moest worden opgeheven.
Al enkele dagen nadat het bestand van kracht ging werden een aantal raketten afgeschoten vanuit de Gazastrook als vergelding voor de dood van twee Palestijnen tijdens een arrestatie op de Westelijke Jordaanoever. Hamas ontkende iedere betrokkenheid. Dit lijkt aannemelijk omdat de overledenen tot de Islamitische Jihad behoorden, een onafhankelijke islamitische verzetsbeweging. Alsnog reageerde Israël door de grenzen van de Gazastrook weer te sluiten.
Israël nam in juni een aantal keren vissersboten en boeren in de Gazastrook onder vuur. Volgens internationale waarnemers heeft Hamas het staakt-het-vuren nooit geschonden. In de nacht van 4 november, de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, viel het Israëlische leger de Gazastrook binnen en doodde tot aan hun terugtrekking de volgende ochtend zes Palestijnen. De actie diende officieel om een smokkeltunnel te ontmantelen. Vanaf dit moment begon Hamas weer raketten af te vuren op Israël. Hierbij vielen geen doden.
Begin december gaf de Israëlische minister van defensie, Ehud Barak, toestemming voor luchtaanvallen op Gaza. Hij besloot echter deze nog uit te stellen. Op 13 december verklaarde Israël zich bereid tot een verlenging van de wapenstilstand. Aangezien een van de centrale afspraken, het openstellen van de grenzen, niet was ingewilligd zag Hamas geen heil in een verlenging.
Levin Zühlke – van Hulzen, 19-12-2014