Nieuws van 16 juli 2014
Het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren werd door Hamas verworpen. Het waarom verschijnt hier en daar in de media.
Het Egyptische voorstel bevat geen zicht op een einde of verzachting van de blokkade door Israël van de Gazastrook. Ook uitzicht op de opening van de “Rafah-crossing” naar Egypte, de enige toegang tot de buitenwereld, biedt het Egyptische voorstel niet. De tekst van het voorstel voor wat betreft het gelijk stellen van de strijdende partijen is “Amerikaanser” dan een Arabische regering ooit heeft neergeschreven: “exchange of fire between Hamas and Israel”. Voor de bevolking zou het zwichten door Hamas op de zeer korte termijn een einde kunnen betekenen van de Israëlische bombardementen. Daaraan is echter verbonden de terugkeer naar ghetto-achtige situatie van enkele weken geleden.
Hier en daar wordt erop gewezen dat zelfs het staakt-het-vuren van november 2012 onder de vorige Egyptische regering (democratisch gekozen en enigszins Hamas-vriendelijk) niet leidde tot verlichting van de blokkade. Hamas hield zich aan de voorwaarden van het 2012-akkoord en slaagde er grotendeels in radicale splintergroepen daar ook toe te dwingen. Het heeft de Gazanen echter niets opgeleverd.
De huidige Egyptische militaire dictatuur probeert zijn binnenlandse macht te consolideren door vervolging van de politieke beweging van de Moslimbroeders en het met hen verwante Hamas. Egypte is evenals Israël tegen politieke eenwording van de Palestijnen. Het bewind zet zijn kaarten op de Palestijnse Autoriteit, met Fatah en zonder Hamas. Binnen Fatah heeft het militaire bewind een voorkeur voor de stroming die meewerkt met de Israëlische en Egyptische geheime diensten. De Palestijn Mohammed Dahlan is hun favoriet. Volgens berichten heeft Dahlan, een omstreden oud-Fatah veiligheidsfunctionaris recent in Caïro gesprekken gevoerd met Egyptische militairen en functionarissen van geheime diensten.
Verschillende analisten (Michele Dunne, Daoud Kuttab) stellen dat zelfs het Egypte onder Mubarak voor Hamas nog aanvaardbaar was als bemiddelaar maar dat het Egypte van de huidige militaire dictatuur die rol niet meer kan vervullen. Tegelijk wordt gesteld dat Egypte wel relevant is bij een eventuele deal, vanwege de macht die Egypte heeft over Rafah. Voor Hamas zou zowel Turkije als Qatar aanvaardbaar zijn. Premier Erdogan heeft echter zojuist (15/07) een zeer anti-Israëlische rede gehouden. Qatar wordt geboycot door andere Arabische dictaturen.
Sommigen (Kuttab) stellen dat het doel van Israël niet is Hamas te vernietigen maar om de politieke eenheidsbeweging onder de Palestijnen te breken. Die zou een blokkade kunnen gaan vormen voor een verdere kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever. Er zijn volgens Kuttab (15/07) overigens nog geen aanwijzingen dat de politieke samenwerking tussen Hamas en Fatah wordt opgezegd.
bronnen:
http://www.mei.edu/content/article/why-securing-cease-fire-will-be-harder-time
achtergrond: