Kampen

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 december 2012

Samenvatting:

De Palestijnse vluchtelingenkampen

Vluchtelingenkamp Aida, op 7,3 kilometer van Jeruzalem

Vluchtelingenkamp Aida, op 7,3 kilometer van Jeruzalem

Er zijn vluchtelingengolven geweest tijdens de oorlog van 1948 – 1949 (ruim 700.000), tijdens de Suez oorlog van 1956, de oorlogen van 1967 en 1973 en door de Israëlische acties in Libanon in 1982 en 1993. In 2011 woonden 4,8 miljoen (geregistreerde) Palestijnse vluchtelingen in de door Israël bezette gebieden (de Westelijke Jordaanoever en Gaza), in Jordanië, Syrië en Libanon. De meesten leven in 59 officiële, door de VN organisatie UNRWA erkende kampen. De bevolking van deze kampen groeit snel en is verhoudingsgewijs zeer jong. De UNRWA levert in veel kampen onderwijs, gezondheidszorg, medische spoedhulp, een sociaal vangnet en andere vormen van ondersteuning. Buiten de kampen zijn er enkele miljoenen Palestijnen in de wereld die niet als vluchteling zijn geregistreerd, op grond van hun persoonlijke keus of door omstandigheden.

Op de Westelijke Jordaanoever bevinden zich 19 kampen waarin een kwart van de ongeveer 690.000 vluchtelingen leeft. Driekwart van de vluchtelingen in dit gebied leeft in Palestijnse steden en dorpen. Een groot probleem is de overbelaste infrastructuur door de wanverhouding tussen de bevolking en de aanwezige voorzieningen.

In Gaza bestaat 70 % van de totale bevolking uit bij de UNRWA geregistreerde vluchtelingen. 500.000 daarvan leven in acht kampen. De overbevolking is in de kampen bijna ondraaglijk. UNRWA beschikt in Gaza over 10.000 medewerkers en werkt op 200 locaties.

Van de geregistreerde Palestijnse vluchtelingen wonen er twee miljoen in Jordanië. De meeste Palestijnen hebben Jordaans staatsburgerschap. Er zijn tien officiële en drie onofficiële kampen. De grootste kampen, bijvoorbeeld in Amman zijn in feite uitgestrekte wijken waar de oorspronkelijke tenten allang vervangen zijn door zeer dicht op elkaar staande betonnen constructies.

De ongeveer 460.000 Palestijnse vluchtelingen in Libanon zijn er het slechtst aan toe. Er zijn twaalf kampen. Deze gemeenschappen hebben het extra zwaar gehad om twee redenen: hun zwakke rechtspositie in de politieke “slangenkuil” die Libanon is en de vele bombardementen en grondoffensieven door het Israëlische leger. Staatsburgerschap hebben zij niet gekregen; mede daardoor is de werkloosheid extreem hoog en zijn zij sterk afhankelijk van de UNRWA.

In Syrië hebben de vluchtelingen een aanzienlijk betere rechtspositie dan in Libanon. Ruim 400.000 Palestijnen zijn hier als vluchteling geregistreerd. Daarnaast zijn er vermoedelijk zo’n 125.000 ongeregistreerde “displaced persons”.

De algemene problematiek van de kampen wordt bijna overal verergerd door totale afwezigheid van groen, open ruimten en andere voorzieningen die kinderen nodig hebben. Het overheersende psychologische probleem is de uitzichtloosheid, het gevoel vergeten te zijn door de wereld en de beperkte mogelijkheid om een waardig bestaan te leiden.

UNRWA verkeert chronisch in een moeilijke financiële positie. Israël en de pro-Israëlische lobby in de VS voeren campagne tegen de organisatie.

 

het volledige artikel volgt binnenkort

 

Literatuursuggesties:

1. Abu-Odeh, Adnan. Jordanians, Palestinians, and the Hashemite Kingdom in the Middle East Peace Process. Washington DC: United States Institute of Peace, 1999.

2. Buehrig, Edward. The UN and the Palestinian Refugees: A Study in Nonterritorial Administration. Bloomington: Indiana University Press, 1971.

3. Chatty, Dawn and Hundt Gillian L., eds. Children of Palestine: Experiencing Forced Migration in the Middle East. New York: Berghahn, 2005.

4. Hamzeh, Muna. Refugees in Our Own Land: Chronicles from a Palestinian Refugee Camp in Bethlehem. London; Sterling, VA: Pluto, 2001.

5. Schiff, Benjamin N. Refugees Unto the Third Generation: UN Aid to Palestinians. Syracuse, NY: Syracuse University Press, 1995.

6. Viorst, Milton. Reaching for the Olive Branch: UNRWA and Peace in the Middle East. Washington, DC: The Middle East Institute; Bloomington: Indiana University Press, 1989.

7. Cutting, Pauline. Children of the Siege. New York: St. Martin’s, 1988.

8. Kapeliouk, Amnon. Sabra and Shatila: Inquiry into a Massacre. Belmont, MA: AAUG Press, 1984.

9. Landscape of Hope and Despair: Palestinian Refugee Camps. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2005.

Sites en zoektermen:

1. UNRWA statistics/videos/publications/educational resources

2. Gaza refugee camps

3. Jordan Palestinian refugees

4. Syria Palestinian refugee camps

5. Lebanon Palestinian refugees

6. EU UNRWA partnership

7. UNHCR United Nations Refugee Agency

8. Kirk amendment US Senate

9. Rex Brynen refugee camps

CITAAT:

“Religion acts as a safety net for many people in the camps. When the world has left them in the dark, they believe that the light of God still shines on.” Munir Atalla, site Your Middle East, 23 juli 2012