Palestijnen

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 juni 2019

Dit hoofdstuk richt zich om te beginnen op de algemene geschiedenis van het gebied dat ‘Palestina’ heette, tot en met 1948 het jaar waarin de staat Israël werd gesticht. De geschiedenis van de joden in Palestina tussen 1920 en 1949 wordt in de Kennisbank behandeld onder ‘Israël‘.

Onder dit hoofdstuk wordt ook de geschiedenis behandeld – van 1948 tot 1967 – van de Palestijnen die achterbleven in de nieuwe staat Israël en daar tot 1967 onder militair bestuur onder militair bestuur leefden. De geschiedenis van deze Israëlische Palestijnen vanaf 1967 wordt behandeld onder ‘Israël’.

Verder worden in dit hoofdstuk de vele aspecten van de Palestijnse maatschappij in de in 1967 door Israël bezette gebieden behandeld: het gaat om de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, de Gazastrook en de Golan Hoogvlakte. De aspecten die worden behandeld variëren van bezetting en gezondheidszorg tot economie. De geschiedenis van de joodse kolonisten in de bezette gebieden valt in de Kennisbank onder ‘Israël’.