Wat gebeurde er op: 19 maart 2008

Palestijnse steun voor geweld tegen Israël

Een overweldigende meerderheid van de Palestijnen steunt de aanslag op een joodse religieuze school in West-Jeruzalem waarbij eerder deze maand acht Israëlische studenten door een Palestijn werden doodgeschoten. De school is een basis van de kolonistenbeweging.

Uit een peiling blijkt dat 84 procent van de ondervraagden de aanslag op 6 maart 2008 steunt. 64 procent is het eveneens eens met de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook in de richting van Israël. Het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnse president Abbas vinden 75 procent zinloos en willen dat het wordt beëindigd.

Alaa Abu Dhein, de aanvaller.

De ongekend negatieve stemming onder Palestijnen valt waarschijnlijk onder andere te wijten aan het recente Israëlische offensief tegen raketbeschietingen. Er vielen 130 doden waaronder tientallen burgers. Ook werd de bouw van nieuwe woningen in nederzettingen in en bij Oost-Jeruzalem aangekondigd.

Uit de zelfde peiling blijkt dat de populariteit van Mahmoud Abbas (Fatah) is gedaald en inmiddels op het zelfde niveau ligt als die van de premier van de Gazastrook, Ismail Haniyeh (Hamas). Abbas heeft de steun van 49 procent van de Palestijnen, Haniyeh van 47 procent.

Levin Zühlke – van Hulzen, 19-03-2014

Bron: NRC Handelsblad, www.pcpsr.org