Wat gebeurde er op: 19 januari 2004

Ambassadeur Israël vernielt kunstwerk

Zvi Mazel, de Israëlische ambassadeur in Zweden vernielde op 16 januari 2004 een kunstwerk dat een Palestijnse zelfmoordterroriste afbeeldt. Vandaag moet hij zich op het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken verantwoorden.

Sneeuwwitje en de Gestoordheid van de Waarheid.

Mazel was aanwezig bij de opening van een expositie over volkenmoord. Hier werd het kunstwerk in kwestie, “Sneeuwwitje en de Gestoordheid van de Waarheid”, getoond. Het is een bassin gevuld met bloedrode vloeistof waarin een portret drijft van Hanadi Jaradat, een 29-jarige Palestijnse, die in september 2003 in Haifa zichzelf en 22 Israëliërs had gedood. Bij het kunstwerk valt te lezen hoe de gewelddadige dood van een broer en een neef door acties van het Israëlische leger haar tot de daad hebben bewogen. Er wordt vermeld dat zij “negentien onschuldige Israëliërs” vermoordde.
.

Mijn vrouw en ik begonnen te trillen toen we het zagen”, vertelt Mazel. Hij zette de belichting en muziek stop door de stekker te trekken en gooide vervolgens een van de spots in de rode vloeistof. De maker van het kunstwerk, Dror Feiler, is een uit Israël geëmigreerde Jood en activist voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. Hij voelt zich verkeerd begrepen en ziet het imago van Israël geschaad door de actie van de ambassadeur. Het Zweeds Historisch Museum zal het kunstwerk ondanks druk van Israël niet verwijderen.

Levin Zühlke – van Hulzen, 19-01-2015