Wat gebeurde er op: 18 februari 2018

Premier Netanyahu op de veiligheidsconferentie München: “Als het moet vallen wij aan in Iran zelf.”

Op de jaarlijkse internationale conferentie over veiligheid in de Duitse stad München hield de Israëlische premier vanachter zijn spreekgestoelte een stuk metaal omhoog, richt zich tot de in de zaal aanwezige Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en roept: “Herkent u dit? U moet dit herkennen, het is van u. Stel ons niet op de proef.” Aan dat laatste voegde de Israëlische regeringsleider toe dat Israël bereid is Iran op zijn eigen grondgebied aan te vallen.

Het metaal is volgens de Netanyahu afkomstig van een Iraanse drone die vanaf Syrisch grondgebied is gelanceerd in de richting van Israël. De drone zou vervolgens zijn neergehaald door de Israëlische luchtmacht, die tot op heden niet kan verklaren met welk doel het projectiel naar Israël werd gestuurd. Dezer dagen was een F-16 van de Israëlische luchtmacht boven Syrisch grondgebied neergehaald, wat een tegenslag is omdat Israël ervan uitging dat zijn vliegtuigen onkwetsbaar zijn voor de Syrische luchtafweer tijdens de honderden bombardementsvluchten die sinds 2013 worden uitgevoerd boven dat land.

Minister Zarif merkte naar aanleiding van het neerschieten op dat, “de zogenaamde onoverwinnelijkheid van Israël verkruimelt”. Het tonen van het ‘wrakstuk’ noemde Zarif een cartoon-achtig circus.

Netanyahu verklaarde voorts nog dat, “Iran niet nazi-Duitsland is maar dat de twee regiems wel veel met elkaar gemeen hebben”.

Zie voor meer informatie: