Wat gebeurde er op: 27 januari 2002

Familieleden bevrijden Palestijnse militanten

Vandaag konden zeven mensen ontsnappen uit een gevangenis van de Palestijnse Autoriteit in Bethlehem. Familieleden hadden de gevangenis bestormd en de gevangenen bevrijdt omdat zij Israëlische represailles tegen de gevangenis vreesden na een aanslag in Jeruzalem een dag eerder.

Sharon en Arafat in overleg. bron: www.topics.times.com

Daarbij was een Israëliër om het leven gekomen en raakten tientallen mensen gewond. De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag. Volgens Israël zou de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk zijn geweest voor het vrijkomen van de gevangenen. Een woordvoerder van premier Sharon“denkt dat dit onderdeel is van hun draaideurpolitiek waarbij militanten gearresteerd en daarna weer vrijgelaten worden.”

Februari 2002 valt in de tijd van de tweede intifada, een gewelddadige opstand van de Palestijnse bevolking tegen de Israëlische bezetting. De opstand werd geleid door Hamas en andere radicale groepen die zich tegen het Osloproces keerden. De Palestijnse leider Yasser Arafat en de Palestijnse Autoriteit riepen in februari 2002 juist op tot het staken van alle aanslagen op Israël. De opstand begon nadat Sharon, die kandidaat was voor het premierschap in de lopende verkiezingscampagne, op 28 september 2000 begeleid door duizend politieagenten de Tempelberg bezocht en daar verklaarde dat die “in onze handen is en zal blijven”.

Het voortduren van de opstand in de winter en het voorjaar van 2002 zou de opmaat vormen naar een grootschalige militaire slag van Israël. De zogenaamde “Operation Defensive Shield” die eind maart werd begonnen. Hierbij werd een groot deel van de Palestijnse infrastructuur vernietigd en vielen vele burgerdoden. 2002 vormde tevens het hoogtepunt van de Palestijnse aanslagen in Israël.

Levin Zühlke – van Hulzen, 27-01-2015