Wat gebeurde er op: 24 mei 2004

Einde Operatie Regenboog

In de Gazastrook is vanmorgen een militaire operatie beëindigd met de naam “Regenboog”. Een onschuldig klinkende naam, voor iets dat voor honderden Palestijnen dramatische gevolgen had.

“Operation Rainbow”: minister Lapid wordt het teveel

In een Palestijnse wijk in Rafah werd de grensstrook van de Israëlisch-Egyptische grens verbreed van 220 tot 450 meter. Zo wilde het leger het schootveld verruimen. Voor de verbreding werd de Palestijnse bebouwing door bulldozers met de grond gelijkgemaakt. Honderden Palestijnse bewoners moesten voorgoed naar elders.

Mei 2004. Foto: WRMEA, Mohammed Omer

Vice-premier en minister van Justitie Lapid zei dat deze militaire operatie gestopt diende te worden: het deed hem denken aan de Tweede Wereldoorlog. “Wij worden straks de paria van de wereld”, zei hij (NRC, 24 mei). Premier Sharon en minister van Defensie Mofaz reageerden woedend op zijn uitlatingen. Volgens de krant Yediot Ahronot ging het niet om de Palestijnse smokkeltunnels onder de grensstrook naar Egypte, “maar om pure, simpele wraak voor de dood van 13 dertien Israëlische soldaten”. Bij de actie Regenboog werden 42 Palestijnen gedood.

Operatie Regenboog was er één van een aantal van soortgelijke militaire operaties, die al eerder plaatsvonden.

Tags:  palestijnen