Wat gebeurde er op: 20 april 2004

Nucleaire klokkenluider vrij

Vandaag komt Mordechai Vanunu vrij. In 1986 werd hij veroordeeld omdat hij foto’s en informatie over de Israëlische kernreactor in Dimona doorspeelde aan de Britse zondagskrant Sunday Times. Het Israëlische kernwapenprogramma is tot vandaag een open geheim. Omdat Israël het nucleaire non-proliferatieverdrag niet heeft getekend is er geen internationaal toezicht op de reactor in Dimona en zijn er enkel schattingen over de omvang van Israëls nucleaire bewapening. Schattingen gaan uit van tussen de 80 en 200 atoomkoppen.

Mordechai Vanunu zwaait naar aanhangers bij het verlaten van de gevangenis in Ashkelon.

Vanunu is tegenstander van nucleaire bewapening. Vanaf midden jaren ’70 was hij technicus bij de kernreactor in Dimona. Toen hij in 1985 dreigde te worden ontslagen reisde hij met een tas vol foto’s van de reactor en de kernlaboratoria naar Australië en van daar verder naar Londen. Hij zou naar eigen zeggen voor zijn verhaal 100.000 dollar krijgen van de Sunday Times. Dat geld heeft hij echter nooit gezien. In Londen werd hij verleid door een agente van de Israëlische geheime dienst, de Mossad. Zij nam hem mee op vakantie naar Rome. Daar werd hij ontvoerd en voor de rechtbank in Israël gebracht.

Van de 18 jaar cel was Vanunu 12 jaar in volledig isolement opgesloten, hij zegt “wreed en barbaars” te zijn behandeld. Ook na zijn vrijlating krijgt hij beperkingen opgelegd. Zo mag hij voor ten minste een jaar niet naar het buitenland reizen, mag hij niet zonder toestemming met buitenlanders praten, mag hij niet in ambassades komen en mag hij niet deelnemen aan chats op het internet. Hij zou nog steeds over geheime informatie beschikken die schadelijk voor Israël zou kunnen zijn. Shimon Peres, de vader van het Israëlische kernwapenprogramma, verdedigde de beperkingen die Vanunu zijn opgelegd: “Vanunu verraadde zijn land, dit is gerechtigheid”.

Levin Zühlke – van Hulzen 21-04-2014