Wat gebeurde er op: 27 oktober 2004

Moslims kwetsen mocht, joden kwetsen niet

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) meet met twee maten. Zo oordeelt het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR).

Het ging om de inschatting van de volgende tekst: “Als alle moslims nou eens dood zouden vallen, hadden we gelijk vrede op de wereld en waren bijna alle problemen opgelost. (…) Dat soort volk mag regelrecht aan het gas.” Het MDI bevond dat de uitspraak binnen de wettelijke perken blijft. Mohammed Elmakkaoui, de beheerder van de website MaghrebOnline.nl had melding gemaakt van deze uitspraak gevonden op Volkomenkut.com. Later postte Elmakkaoui dezelfde woorden op zijn eigen website, alleen verving hij “moslims” door “joden”. Nog op dezelfde dag was er een klacht bij het MDI ingegaan en werd hij verzocht de discriminerende tekst te verwijderen.

Elmakkaoui diende protest in bij het LBR over deze gang van zaken. In een brief aan MaghrebOnline.nl schrijft het LBR nu: “(…) Wel stellen wij vast dat er minimaal sprake is van ernstige twijfels over de beoordelingen van de door u aangedragen voorbeelden en constateren wij met u dat het er alle schijn van heeft, dat het MDI klachten over anti-islamisme anders beoordeelt dan klachten over antisemitisme. Het MDI heeft voor deze vaststelling geen enkele (plausibele) verklaring gegeven. (…)” Uiteraard is het uiteindelijk de rechter die beslist of een uitspraak wel of niet discriminerend is, maar instanties als het MDI zijn een belangrijk eerste aanloop punt en een bevooroordeelde behandeling van bepaalde bevolkingsgroepen zou daarom een kwalijk signaal zijn. Het MDI tilt dan ook zwaar aan de formulering van het LBR en stapt naar de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten voor opheldering. Ook heeft het MDI inmiddels excuses aangeboden voor de beoordelingsfout.