Wat gebeurde er op: 20 februari 2009

Netanyahu kabinetsformateur en derhalve kandidaat-premier

Shimon Peres, de president van Israël, heeft vandaag Benjamin Netanyahu tot kabinetsformateur benoemt. Netanyahu’s Likoed partij werd op een zetel na grootste in de jongste verkiezingen maar boekte wel de meeste zetelwinst. Tzipi Livni, de minister van buitenlandse zaken van de Kadima partij werd grootste en is uitgenodigd om samen met de Arbeidspartij van minister van Defensie Ehud Barak een coalitie onder leiding van Netanyahu te vormen.

Benjamin Netanyahu.

Likoed heeft zich altijd gekenmerkt door een hard standpunt tegenover de niet joodse bevolking en verzet tegen een zelfstandige Palestijnse staat. De Arbeidspartij heeft lange tijd het beleid van Israël (mede)bepaald, zeker tot in de jaren negentig en heeft sociaaldemocratische pretenties. Kadima is een centrumpartij, opgericht door Sharon in 2005 om de terugtrekking uit de zeer dure en onveilige nederzettingen in de Gazastrook door te zetten.
.

Een coalitie van deze drie partijen, waarvan twee even groot, kwam niet tot stand. Netanyahu werd premier onder een kabinet van het Likoed van Netanyahu, de Arbeidspartij, de Jewish Home Party, Shas en Israël Beiteinu. Likoed en Beiteinu zitten op rechts tot uiterst rechts. De Jewish Home Party is uiterst rechts en religieus. Shas is een (orthodox) religieuze partij.

Sinds 2009 is Netanyahu onafgebroken premier van Israël. Hij staat voor een verharding van de politiek tegenover de Palestijnen. De militaire escalatie is onder zijn regering na een periode van berusting na de tweede intifada weer opgevoerd. De totstandkoming van een onafhankelijke Palestijnse staat lijkt meer en meer onmogelijk te worden volgens veel analisten (zie Jaffadok column).

Levin Zühlke – van Hulzen, 17-02-2015