Wat gebeurde er op: 14 januari 2011

Minister Rosenthal boos over steun discussieforum Electronic Intifada

Vandaag maakte minister van buitenlandse zaken Rosenthal bekend dat hij overheidssubsidie wil beperken voor ngo’s die het Nederlandse regeringsbeleid ondermijnen. Hij heeft kritiek op de ontwikkelingsorganisatie ICCO (Interkerkelijke Coordinatie Comissie Ontwikkelingssamenwerking) omdat zij het online discussieforum Electronic Intifada steunt.

Uri Rosenthal

Electronic Intifada is een pro-Palestijns platform en bevat onder meer oproepen tot een vreedzame boycot van Israel. Dit is volgens Rosenthal in strijd met het Nederlandse buitenlandse beleid. In het regeeraccord is namelijk vastgelegd dat de relatie met Israel zal worden geintensiveerd. Kritiek op Israel lijkt daarom voor Rosenthal uitgesloten.

Dit standpunt is opvallend omdat zowel ICCO als ook Electronic Intifada zijn gebaseerd op de universele mensenrechten en het internationaal recht. Normaal gesproken is de subsiedieverstrekking voor mensenrechtenorganisaties onafhankelijk van het regeringsbeleid. Nederlandse ngo’s kunnen autonoom handelen zolang zij opereren conform het nationaal en internationaal recht. De boycotbeweging tegen Israel heeft tot doel om Israel tot naleving van het internationaal recht te dwingen.

In een vragenuur in de tweede kamer enkele dagen later zou worden geopperd dat ook webredacties redactionele onafhankelijkheid genieten en het ICCO daarom niet verantwoordelijk is voor de inhoud van de website. Het ICCO is niet van plan om zijn steun aan Electronic Intifada te herzien. Tot op heden (2015) bleef de subsidie vanuit het ministerie van buitenlandse zaken ongewijzigd.

Levin Zühlke – van Hulzen, 15-01-2015