Wat gebeurde er op: 13 maart 2011

Moord op kolonisten aanleiding voor uitbreiding nederzettingen

In de nacht van 11 maart waren in de nederzetting Itamar ten zuiden van Nablus vijf leden van een familie van kolonisten vermoord.

De gedode kolonisten. bron. joodsmetneshomme.blogspot.de

Israël reageerde met een twintigtal arrestaties in nabijgelegen Palestijnse dorpen. Het dorp Awarta werd afgesloten en er volgden honderden arrestaties. De meesten werden na verhoor weer vrij gelaten, velen klaagden over overmatig gebruik van geweld. Twee gearresteerde jongeren (18 en 19 jaar) zouden later schuld bekennen.

“Zij moorden, wij bouwen.” zegt premier Netanyahu vandaag. Zijn uitspraak is typerend voor de escalatie die op de moord zou volgen. Netanyahu kondigt de bouw aan van 500 nieuwe woningen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Michael Ben-Ari van de Nationale Unie partij, die het opneemt voor de kolonisten, roept op tot zogenaamde prijskaart acties. Prijskaart is de naam die kolonisten geven aan radicale acties, die zij uitvoeren als reactie op bijvoorbeeld de ontruiming van een illegale voorpost of andere acties van Israël die tegen de kolonisten zijn gericht. Er worden dan aanvallen of vernielingen in Palestijnse dorpen gepleegd om de Israëlische regering onder druk te zetten. De Palestijnse premier Fayyad veroordeelde de aanslag. “Geweld rechtvaardigt geen geweld”, zei hij. “Wij veroordelen dit volledig, wie dit ook gedaan heeft en wie de slachtoffers ook zijn.”

In de week na de moorden voert de Israëlische luchtmacht verschillende aanvallen op Gaza uit en volgen er beschietingen met raketten en mortieren vanuit Gaza op Zuid-Israël. Hamas houdt een grote demonstratie in de bezette gebieden voor eenheid binnen de Palestijnse beweging tegen de Israëlische bezetter. Internationaal worden zowel de moorden als ook de Israëlische reactie veroordeeld, die een begin van onderhandelingen met de Palestijnen onmogelijk maakt.

Levin Zühlke – van Hulzen, 12-03-2014