Wat gebeurde er op: 27 maart 2011

Raketafweersysteem Iron Dome operationeel

Na een meerdere jaren durende fase van tests worden de eerste batterijen van het nieuwe raketafweersysteem Iron Dome in het Zuiden van Israël operationeel verklaard. Zij zijn gestationeerd in de buurt van de stad Be’er Scheva in het Zuiden van Israël.

Het radar van Iron Dome

In 2007 was de opdracht voor de ontwikkeling en productie aan een Israëlische onderaannemer van het Amerikaanse wapenbedrijf Lockheed Martin gegeven. Ook verschillende Israëlische militair-technologische bedrijven waren betrokken bij de ontwikkeling. Aanleiding waren regelmatige beschietingen van Israëlisch grondgebied vanuit Gaza, tijdens de tweede Libanon oorlog van 2006 vuurde Hezbollah ruim 4000 raketten af op het Noorden van Israël. Ook Haifa werd geraakt, er vielen in totaal 43 Israëlische doden en 250.000 Israëlische burgers werden geëvacueerd. Vanaf juli 2008 werd het systeem met toenemend succes getest. Nu wordt het systeem operationeel verklaard, de fase van toetsing in de praktijk is begonnen.

Iron Dome is een mobiel systeem dat wordt bestuurd door een speciaal opgerichte eenheid van de Israëlische luchtmacht. Het kan korte afstand raketten met een bereik tot 70 km en artilleriegranaten neerhalen. Daarbij kan het systeem onderscheiden of een projectiel bewoond gebied zal raken en zich zo uitsluitend op gevaarlijke projectielen richten.

Battle Management & Control (BMC) eenheid

Één Iron Dome installatie moet 150 vierkante kilometer grondgebied beschermen. Het systeem onderscheidt zich van andere luchtafweersystemen zoals de Nederlandse Patriot raketten doordat radarinstallaties, lanceringsinstallaties en besturingsinstallatie gescheiden worden opgesteld. Daarnaast zijn de gebruikte raketten met een prijs tussen 50.000 en 60.000 dollar per stuk veel goedkoper dan die van andere systemen.

De ontwikkeling van het afweersysteem werd gefinancierd door de Israëlische overheid, de aanschaf van verdere installaties zal deels door de VS worden gesubsidieerd. De efficiëntie van het systeem is onduidelijk. Terwijl het Israëlische leger van een succesratio van 84 procent spreekt, trekken alternatieve bronnen dit en twijfel, sommigen zijn van mening dat maar vijf procent van alle projectielen daadwerkelijk worden neergehaald. Wellicht valt dit deels te verklaren doordat ongevaarlijke projectielen ongemoeid worden gelaten. Sinds Iron Dome in gebruik is, is er in augustus 2011 een dode door een Palestijnse raket die niet werd tegen gehouden gevallen. Gedurende de operatie Wolkkolom in november 2012, waarbij vanuit Gaza een grote hoeveelheid raketten op Israël werden afgevuurd, vielen er enkel drie doden door een uitval van Iron Dome.

Levin Zühlke – van Hulen, 28-03-2014