Wat gebeurde er op: 20 november 2011

Speculaties over Iraans atoomprogramma

Volgens de Israëlische minister van verdediging Barak duurt het nog maar negen maanden totdat “eigenlijk niemand” meer in staat zal zijn om Iran te weerhouden van de bouw van een atoombom. Hij wilde deze bewering niet verder toelichten.

De Iraanse verrijkingsinstallatie bij Fordo in aanbouw.

Op dat moment is bekend dat Iran binnenkort gascentrifuges voor de verrijking van uranium in werking zal stellen. Deze zijn geplaatst diep in een berg bij de plaats Fordo. De installatie is daarom door luchtaanvallen bijna niet te vernietigen. Dat Iran met deze centrifuges in staat zal zijn om uranium sterk genoeg te verrijken voor de bouw van kernwapens is twijfelachtig. Ook is onduidelijk hoe ver de Iraanse pogingen zijn gevorderd om een kernkop te ontwikkelen waarin uranium zou kunnen worden tot ontploffing gebracht.

 

Terwijl Iran in het weekend een militaire oefening hield om zijn luchtverdediging te oefenen antwoordde Barak op de vraag of hij een luchtaanval op Iran overweegt: “Ik denk niet, dat dit in de openbaarheid bediscussieerd zou moeten worden.”

De volgende dag (21 november 2011) begint in Wenen een conferentie over een kernwapenvrije zone in de regio. Deze wordt gehouden door het Internationaal Atoomagentschap IAEA. Omdat deze organisatie geen punt maakt van het open geheim dat Israël kernwapens bezit zal Iran de bijeenkomst boycotten. Israël zal wel deelnemen. Het wordt niet verwacht dat er grote stappen gezet zullen worden. De voorbereiding voor de bijeenkomst had meerdere jaren geduurd omdat er voortdurend conflictpunten opkwamen tussen Israël en de omliggende Arabische landen.

Levin Zühlke – van Hulzen, 17-11-2011