Nucleair Iran: deadline verschoven

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 juli 2014

Nieuws van 19 juli 2014

Vannacht is besloten dat de VS in september verder willen onder handelen met Iran over de nucleaire capaciteiten van Iran. De deadline is nu 24 november 2014.

Koreatimes.

Gisteren wees een positieve uitspraak van president Obama er al op dat de Amerikaanse regering voldoende positieve aanknopingspunten zag om de besprekingen met een half jaar te verlengen. In november 2013 werd een overgangsakkoord bereikt. Daarin staan wat punten van overeenstemming en de afspraak dat a) getracht zou worden uiterlijk 20 juli 2014 overeenstemming te bereiken, ofwel b) nog éénmaal een half jaar door zal worden gegaan met onderhandelen.

 

(De inzet is groot. Als de VS en Iran normale betrekkingen gaan onderhouden dan zal Israël een nieuwe potentiële macht in het Midden-Oosten moeten accepteren, die zich economisch zal ontwikkelen, die niet aan de leiband van de VS zal lopen en waarop de Israëllobby in Washington dus nauwelijks invloed zal hebben. Tot nu toe leek het alleen Turkije te lukken om een moderne economie op te bouwen met een brede middenklasse en met een onafhankelijke opstelling ten opzichte van Israël.)

Ashton en Iran’s Javad Sharif.

Formeel doet ook de mening van Frankrijk, Engeland en Duitsland ertoe (de buitenlandvertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton zit het overleg zelfs voor) omdat zij net als China en Rusland tot de “P 5 + 1 groep” behoren die praat met Iran. De drie hebben echter weinig invloed en zitten niet op een lijn.

Obama ligt onder vuur van de anti-Iran (en pro-Israël) stroming in Washington, die geen normalisering van de betrekkingen wil. Het besluit om nog een half jaar door te gaan moet volgens sommige kranten tegen die achtergrond worden gezien. Begin november zijn er tussentijdse verkiezingen in de VS. De concessies, die onvermijdelijk tot een deal met Iran behoren en die de Amerikaanse president kwetsbaar maken voor aanvallen van de Israëllobby (via de Republikeinen), zouden dan kort na die verkiezingen gedaan kunnen worden. Omgekeerd staat ook de Iraanse leiding onder druk van haviken, zodat een eventuele deal ook weer niet te dicht op de Iraanse verkiezingen van 2016 tot stand moet komen.

 

bron:

europe.eu topstories

aljazeera

BBC news Middle East