Wat gebeurde er op: 5 september 1972

Ontvoering van Israëlische atleten

In de vroege ochtend van 5 september 1972 drongen Palestijnse strijders het olympisch dorp in München binnen en gijzelden Israëlische sporters. Daarbij werden twee sporters gedood en negen ontvoerd.

Herdenkingstafel bij het verblijf van het Israëlisch olympisch team.

 

De ontvoerders waren leden van de Palestijnse beweging “Zwarte September”, waarschijnlijk opgericht door leden van de PLO en Fatah. Beide organisaties ontkennen betrokkenheid, vast staat dat Abu-Ijad, een Fatah-leider, de onderhandelingen tussen de Israëlische en Duitse regering en de ontvoerders leidde. De ontvoerders eisten de vrijlating van 243 Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen en de vrijlating van twee leden van de “Rote Armee Fraktion”.

De Israëlische regering weigerde op de eisen in te gaan. Israël hanteerde toentertijd een beleid van “niet onderhandelen met terroristen”. Daarop ging de Duitse politie over tot een gewapende bevrijdingspoging op een vliegveld in de buurt van München. De ontvoerders zouden zogenaamd een vrije aftocht krijgen met een vliegtuig als zij de gegijzelden op helikopters zouden zetten. Dit was echter een valstrik, er lagen vijf scherpschutters klaar voor de ontvoerders. Die doorzagen dit en openden het vuur. Alle gegijzelden en vijf van de acht ontvoerders werden gedood. De drie overlevende gijzelaars werden minder dan twee maanden later vrij gelaten in ruil voor de vrijlating van de inzittenden van een gekaapt Duits vliegtuig.

Als wraak voor de gedode atleten en andere aanslagen van de Zwarte September besloot de Mossad om alle leden van de Zwarte September te liquideren. Twee van de drie overlevende gijzelaars werden in de komende jaren inderdaad gedood.

De Zwarte September werd in het najaar van 1970 opgericht. Een mislukte aanslag op de Jordaanse koning Hussein op 1 september van dat jaar werd door Hussein als aanleiding gebruikt om met behulp van het leger de volledige macht in Jordanië te grijpen. Vanaf dit moment werden de vele militante en civiele Palestijnse organisaties in Jordanië achtervolgd door politie en leger. De invloed van de miljoenen Palestijnse vluchtelingen en de PLO in Jordanië was een bedreiging voor de macht van de koning. Tijdens deze zogenaamde “zwarte september” werd de PLO verdreven naar Libanon.

Levin Zühlke – van Hulzen, 05-09-2014