Wat gebeurde er op: 8 april 2010

Israël geeft de zaak Kam vrij

Israëlische media mogen na een publicatieverbod van drie maanden vanaf vandaag berichten over de zaak Anat Kam.

Anat Kam

De journaliste heeft sinds december huisarrest. Zij wordt verdacht van spionage. Tijdens haar militaire dienstplicht zou zij circa 2000 geheime documenten waarvan een deel gekenmerkt als “top-secret” hebben gekopieerd en aan de media door gespeeld. Het gaat om documenten die door de Israëlische journalist Uri Blau in november 2008 werden gepubliceerd in de krant Haaretz. Daarin werd onthuld dat generaal Yair Naveh op 26 maart 2007 opdracht had gegeven drie leiders van de islamitische Jihad te doden. Kam werkte toentertijd op het kantoor van Naveh. Op 20 juni 2007 werd Jihad-leider Ziad Malisha door een legerpatrouille op de Westoever gedood. Het hooggerechtshof had in 2006 geoordeeld dat deze praktijk van targeted killings alleen geoorloofd zou zijn in het geval van zogenaamde tikkende tijdbommen, vijanden van Israël waarvan een onmiddellijk gevaar uitgaat.

In januari 2010 werd Anat Kam onder huisarrest geplaatst vanwege de genoemde verdenkingen. Tegelijkertijd werd er door de binnenlandse veiligheidsdienst een publicatieverbod over de zaak ingesteld. Zelfs het noemen van het publicatieverbod was verboden. Haaretz en andere media riepen buitenlandse media op om dit verbod te negeren en ook in Israël werd de zaak op internet bekend. Omdat een zulk publicatieverbod een grote bedreiging voor een democratische samenleving kan vormen werd de zaak al snel wijdverspreid bekend in Israël. Het publicatieverbod werd vandaag dan ook ingetrokken omdat het nog maar weinig nut had.

Anat Kam werd op 30 november 2011 voor het verzamelen, bezitten en verspreiden van geclassificeerde militaire documenten veroordeeld tot 4.5 jaar cel plus 1.5 jaar voorwaardelijke straf. De aanklacht voor spionage verviel. Later werd haar gevangenisstraf om een jaar ingekort en vanwege goed gedrag kwam Kam op 26 januari 2014 vrij.

Levin Zühlke – van Hulzen, 08-04-2010