Wat gebeurde er op: 28 oktober 2007

VS en Israël vermaand door IAEA

Er is geen bewijs beschikbaar dat Iran werkt aan een kernwapen. Dat benadrukt de directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA, Mohamed ElBaradei, in het CNN-programma Late Edition.

Antioorlogspropaganda van www.bombiran.org

ElBaradei bekritiseert de VS omdat politici tijdens de actuele campagnes van de presidentskandidaten steeds hardere taal uitslaan jegens Iran. Daarnaast is ElBaradei boos er over dat Israël de vorige maand een gebouw in Syrië heeft gebombardeerd. Het zou om een kerncentrale in aanbouw zijn gegaan. ElBaradei:
“Als landen informatie hebben dat een ander land een nucleair programma heeft, dan moeten ze naar ons toe komen. Dan kunnen wij een onderzoek instellen. Eerst bombarderen en dan pas vragen stellen ondermijnt het systeem.”

Israël’s actie oogt wrang aangezien het land zelf het non-proliferatieverdrag niet heeft getekend.

Verder wijst ElBaradei op het belang van de-escalatie in het Midden-Oosten. Hij beschrijft het Midden-Oosten als één rotzooi, waarbij geen olie meer op het vuur gegooid mag worden. Dit als reactie op de uitspraak van George W. Bush dat wie een Derde Wereldoorlog wil voorkomen, moet voorkomen dat Iran de kennis verwerft die nodig is om een kernwapen te maken.