Wat gebeurde er op: 31 mei 2010

Hulpkonvooi onder vuur

Afgelopen nacht is een konvooi met hulpgoederen voor de Palestijnen in de Gazastrook, aangevallen. Zes schepen met ruim zevenhonderd opvarenden werden in internationale wateren door het Israëlische leger onder vuur genomen.

Gaza, de zee. Foto Lydia de Leeuw; meer foto’s op http://asecondglance.wordpress.com

Vooral Turkije kwaad

Al vrij snel melden Israëlische televisiezenders dat negentien opvarenden de aanval niet overleefd hebben. De Flotillavloot, was vanuit Cyprus vertrokken met 10.000 ton hulpgoederen, zoals bouwmaterialen en rolstoelen. Sinds 2007 blokkeert Israël de Gazastrook omdat Hamas daar toen de macht had gegrepen.  De bedoeling was om ondanks de blokkade, de hulpgoederen in de Gazastrook af te leveren.  De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, Ayalon, beweerde dat het konvooi een bedreiging vormde voor Israël.

Onder de rechtse regering van Netanyahu raakt Israël sinds 2008 in een internationaal, diplomatiek isolement, dat door de legeractie is versterkt. Vandaag herhaalde de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Ashton, haar oproep aan Israël de blokkade van Gaza onmiddellijk te beëindigen. Enkele van de slachtoffer waren Turks, waardoor het oude bondgenootschap tussen Israël en Turkije een deuk opliep.

bron: nrc van 31 mei 2010