Vandaag zijn honderden Palestijnen op de Tempelberg slaags geraakt met de Israëlische politie.
Op de Tempelberg in Jeruzalem, door Arabieren Haram as-Sharif genoemd, bevinden zich zowel joodse als islamitische heiligdommen. De Klaagmuur en de Al-Aqsa moskee liggen vlak naast elkaar. Nadat de Hamas leider sjeik Ahmad Yassin op 22 maart door het Israëlische leger met een raketaanval was gedood werd er een tijdelijk toegangsverbod voor mannelijke moslims tussen de 20 en 45 jaar op de Tempelberg verordend. De Israëlische politie lijkt nu niet meer op rellen gerekend te hebben. In 2000 brak de tweede intifada uit na een bezoek door Ariël Sharon aan de tempelberg dat een demonstratie was tegen de tweedeling van Jeruzalem.
Een groep Palestijnen had zich vandaag in de Al Aqsa-moskee verschanst en vertrok pas na langdurige onderhandelingen tussen de politie en islamitische geestelijken. Bij de straatprotesten vielen circa twintig gewonden en werden vijftien personen gearresteerd. De oproerpolitie die uitrukte om de protesten te onderdrukken dwong winkeliers in het Arabische gedeelte van Jeruzalems Oude Stad hun winkels te sluiten. De gebeden bij de Klaagmuur konden ondanks de ongeregeldheden doorgaan.
Volgens Israël werd Ahmad Yassin gedood vanwege twee zelfmoordaanslagen op de haven van Ashdod op 14 maart waarbij tien doden vielen. Volgens de Israëlische premier Ariël Sharon is ook de Palestijnse leider Yasser Arafat “niet immuun”. Sharon: “Iedereen die een jood doodt, of een Israëlische burger letsel toebrengt, of mensen op pad stuurt om joden te doden, is een getekend man.” Een veroordeling van Israël voor de moord op Ahmad Yassin was op 26 maart in de Veiligheidsraad van de VN vastgelopen op het veto van de Verenigde Staten.
Levin Zühlke – van Hulzen, 04-04-2014