Wat gebeurde er op: 13 februari 2012

Aanslagen op Israëlische diplomaten

Bij een bomaanslag werd vandaag de echtgenote van een Israëlische diplomaat in New Delhi ernstig gewond. Ook de chauffeur en twee passanten raakten gewond nadat een motorrijder de bom aan de auto van de diplomaat bevestigde. In Georgië kon een granaat onder een ambassadevoertuig nog tijdig worden ontdekt en ontmanteld.

Indiase politie inspecteerd opgeblazen auto. foto: REUTERS/Parivartan Sharma.

De Israëlische premier Netanyahu stelde Iran en Hezbollah verantwoordelijk. Volgens hem zou “Iran de grootste terreurexporteur in de wereld” zijn. India kon nog geen aanwijzingen op mogelijke daders geven en ook Netanyahu gaf geen bewijzen voor zijn beschuldiging. Teheran beschuldigt Jeruzalem ervan verantwoordelijk te zijn voor moordaanslagen die de voorafgaande jaren vijf Iraanse nucleaire wetenschappers het leven hebben gekost.

De volgende dag zouden in Bangkok explosieven voortijdig ontploffen. Volgens bronnen bij de Thaise inlichtingendiensten zouden deze eveneens bedoeld zijn geweest voor een aanslag op Israëlische diplomaten. Twee Iraniërs zouden worden aangehouden. Zij werden later veroordeeld. Iran ontkent elke betrokkenheid. “Het zionistische regime” zou de vriendschappelijke relaties tussen Iran en Thailand willen ondermijnen.

Het onderzoek van de Indiase politie wees uit dat een Iraanse journalist samen met andere Iraniërs verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag. Hij werd gearresteerd maar kwam later op borgtocht vrij. Bij alle drie aanslagen zouden groepen die zijn verbonden aan de Revolutionaire Garde van Iran verantwoordelijk zijn voor de planning en voorbereidingen. Analisten spreken van een ondergrondse oorlog tussen Israël en Iran als resultaat van de voortdurende spanningen tussen de twee landen.

Levin Zühlke – van Hulzen, 13-02-2015