Wat gebeurde er op: 14 februari 2011

Palestijnse chef-onderhandelaar neemt ontslag

Vandaag heeft Saeb Erekat, de voorzitter van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie, ontslag genomen. Hij neemt hiermee de verantwoordelijkheid voor het lekken van een grote hoeveelheid protocollen van onderhandelingen uit de voorgaande jaren. Deze zogenaamde Palestine Papers was een groot schandaal geworden omdat bekend werd dat de Palestijnse Autoriteit zeer vergaande toezeggingen had gedaan aan de Israëliërs zonder daar substantiële voordelen uit te kunnen halen.

Saeb Erekat met Zipi Livni in 2014. bron: Müller / MSC

Volgens Erekat heeft een intern onderzoek uitgewezen dat de documenten zijn gestolen uit zijn eigen bureau, de Negotiations Support Unit. Daarom neemt hij ontslag. Tegelijkertijd houdt hij vol dat de documenten zwaar zijn gemanipuleerd en er zeker geen afspraken zijn gemaakt die negatief zouden uitpakken voor de toekomst van een onafhankelijke Palestijnse staat.

In de documenten die werden gepubliceerd door Al-Jazeera was daarentegen te lezen dat de Palestijnse onderhandelaars akkoord waren gegaan met het afstaan aan Israël van bijna alle joodse nederzettingen op Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever en in oostelijk Jeruzalem. Ook het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen zou bijna volledig zijn weggegeven. Zipi Livni, de toenmalige Israëlische minister van buitenlandse zaken vond volgens de documenten zelfs deze toegevingen nog niet ver genoeg gaan. Zij toonde zich niet bereid eender welke joodse nederzetting op de Westoever te ontruimen.

Deze zaak toont aan hoe ver de Palestijnse Autoriteit en haar onderhandelingsteam zich door de Verenigde Staten en Israël onder druk heeft laten zetten om steeds maar verdere toegevingen te doen in de hoop op vrede. Uit het vroegere bureau van Erekat klinkt het dan ook op de vraag naar zijn opvolging: “There’s no point. Why would we have a chief negotiator if there are no negotiations?” (Het heeft geen zin. Waarom zouden we een chef-onderhandelaar hebben als er geen onderhandelingen zijn?)

Erekat zou in toekomst achter de schermen een rol blijven spelen. Omdat hij al decennia lang aan de top van de onderhandelingen staat is zijn netwerk bijzonder groot. Ook door de soms zwakke positie van de premier Mahmoud Abbas had Erekat veel invloed in de Palestijnse Autoriteit. Zowel aan Arabische kant als ook in de Verenigde Staten en Israël heeft hij relaties met veel hoogstaande politici en beleidsmakers. Vandaag is hij officieel weer leider van de onderhandelingen.

Levin Zühlke – van Hulzen, 16-02-2015

 

zie voor meer informatie:

www.jaffadok.nl/gelekte-informatie-abbas-geeft-veel-weg-in-onderhandelingen/

www.english.aljazeera.net/palestinepapers/