Wat gebeurde er op: 27 september 2013

De vrienden van het Westen in Syrië verder achterop

Dertien belangrijke milities die tegen het bewind van Assad vechten hebben zich verenigd in een coalitie. Zij streven naar een staat met een islamitisch karakter op basis van de sharia. Wat betekent dit voor de VS en voor Israël?

Al Nusra strijders (foto: Syrian Free Press Network)

De bondgenoot van Washington, het Vrije Syrische Leger (FSA), komt nu in een sterk verzwakte positie. Er wordt inmiddels zelfs gevochten tussen het FSA en de “coalitie”. Na het afblazen van de luchtaanvallen op Syrië lijkt dit een nieuwe klap voor diegenen in Washington die een actieve interventiepolitiek in het Midden-Oosten voorstaan. En het pleit voor de redenatie dat de VS meer afstand zullen gaan (moeten) nemen tot het Midden-Oosten. En Israël? In Washington is door de neoconservatieven altijd hoog opgegeven van de strategische waarde van Israël voor de VS-belangen in de regio. In de Syrische kwestie is daarvan nog niets gebleken.

Verschillende media refereren vandaag aan de nauwe banden tussen Saoedi-Arabië, Qatar en Koeweit en de voornaamste islamistische strijdgroepen in Syrië. Het vreemde is dat de VS de Saoedies altijd stilzwijgend hebben laten begaan met hun steun aan aartsconservatieve, tegen het terrorisme aanleunende strijdgroepen (de Talibaan in de beginjaren bijvoorbeeld). Tegelijk zouden zij het grootste gevaar vormen dat het Westen en Israël bedreigd. Voer voor analisten.