Wat gebeurde er op: 17 november 2012

Israël en Hamas zetten aanvallen voort

Sinds het Israëlische leger op 14 november de Hamas leider Ahmed al Jabari met een raketaanval heeft vermoord vuurt Hamas raketten af op Israël en vliegt Israël luchtaanvallen op Gaza.

bron: www.ricochet.com

Jabari was de leider van de Ezzedine Al-Kassam brigades, de militante tak van Hamas. De bevolking van Gaza is verontwaardigd over zijn dood. De luchtaanval, die hem doodde, kostte negen andere personen het leven en er vielen 45 gewonden. Totdat er op 21 november een staakt het vuren in werking treedt zullen er aan Palestijnse kant ongeveer 155 doden en 1000 gewonden vallen, aan Israëlische zijde vier doden en 219 gewonden. Voor het eerst komen er ook raketten in de buurt van Tel Aviv en Jeruzalem terecht. Hamas blijkt over Fajr-5 raketten te beschikken met een bereik van 75 kilometer.

Bijzonder brisant is dat Gershon Baskin, een vredesactivist, die voor Israël met Hamas onderhandelde, direct na de vermoording van Jabari bekend maakte dat hij op de zelfde dag een tekstvoorstel voor een langdurige staakt-het-vuren overeenkomst naar Jabari had gestuurd. Jabari zou op die avond met een eigen voorstel antwoorden. Al sinds een jaar waren er onderhandelingen over een langdurige vuurpauze gaande. Volgens Baskin was Hamas er van overtuigd dat de voortdurende wederzijdse beschietingen tussen de Gazastrook en Israël alleen maar tot onnodige slachtoffers in Gaza leidden en streefde Hamas naar rust om krachten te verzamelen. De dood van Jabari maakt een overeenkomst onmogelijk, Baskin beschuldigt het Israëlische leger er van door deze actie onnodig 1,5 miljoen Palestijnen en een miljoen joden in Zuid-Israël aan raketaanvallen bloot te stellen.

Levin Zühlke – van Hulzen, 17-11-2012