Wat gebeurde er op: 10 september 2013

Wat vertelt de krant?

De President beslist …

Er bestaat geen moment in een soevereine democratie waarop het zo cruciaal is dat de leider (of: de regering) zelf zijn beslissing neemt: het moment waarop beslist wordt over oorlog of geen oorlog. De VS is het laatste land waarvan Jaffadok dacht dat twijfel hieraan mogelijk was. Maar … wat lazen wij vanmorgen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung?

bron: The Moderate Voice

De president, het Congres, AIPAC of Jeruzalem

Gisteren stonden berichten in twee Israëlische kranten over een verzoek van Obama aan Netanyahu om hem aan een meerderheid in het Congres te helpen. Het gaat om de voorgenomen aanval op Syrië. Jediot Ahronot en Israel Hajom (wel de spreekbuis van Netanyahu genoemd) meldden dat dit verzoek werd gedaan in een telefoongesprek van Obama met Netanyahu. De dagen ervoor was al wel bekend geworden dat de pro-Israël lobby-organisaties AIPAC en de Anti Defamation League zich voor een meerderheid inzetten. Israel Hajom bericht nu, dat de positieve inzet van Netanyahu daarbij een doorslaggevende rol speelde. Deze berichtgeving lijkt riskant voor Israël vanwege het “tail wags dog”- effect bij het Amerikaanse publiek. Waarschijnlijk heeft het positieve effect voor het imago van de Israëlische premier in Israël zelf geleid tot uitlekken.

In de wereld van de grote politiek gaat niets voor niets. De kans neemt nu toe dat met een aanval op Syrië (ook) Israëlische doelstellingen worden gediend.