Wat gebeurde er op: 25 februari 1994

Massamoord in Grot der Patriarchen

Vanochtend doodde de zionistische fanaticus Baruch Goldstein 29 Mensen en verwondde ten minste 125. Hij opende tijdens het ochtendgebed het vuur op de massa biddende moslims in de moskee Grot der Patriarchen, de begraafplaats van Abraham, Isaak en Jacob. Nadat zijn munitie was opgebruikt werd hij door overlevenden doodgeslagen.

Baruch Goldstein.

De verontwaardiging onder de Palestijnen leidde tot spontane opstanden, vooral in Hebron, de plaats van de moskee. Negentien Palestijnen en 5 Israëliërs kwamen werden hierbij in totaal gedood. Er werd een uitgaansverbod voor Palestijnen in bepaalde straten van Hebron ingesteld die van nu af aan enkel voor Israëliërs toegankelijk waren.

Daarnaast werden leden van enkele radicale Joodse groepen gearresteerd, werd het voor bepaalde joodse kolonisten verboden om Palestijnse steden te betreden en moesten deze kolonisten ook hun legerwapens afgeven. Het totale bewapeningsverbod voor kolonisten dat de Palestijnen eisten werd echter afgewezen.

Bebloede gebedstapijten. bron: AFP/Patrick Baz.

De aanslag vond plaats op de dag van het joodse Purim feest. Dit is een herdenking van een mythologische gebeurtenis in het Perzische rijk waarbij joden uit verweer tegen een dreigend pogrom grote aantallen van hun vijanden in het hele rijk vermoordden. Onduidelijk blijft of Goldstein bij zijn aanval hulp had. Aanwezige Israëlische soldaten doen hierover tegenstrijdige uitspraken. Ook openden soldaten als reactie op de schoten het vuur. Daarbij mikten zij waarschijnlijk gedeeltelijk ook op de aanwezige moslims omdat de oorzaak van de schoten onduidelijk was. Goldstein droeg namelijk zijn leger uniform.

Goldstein werd begraven in een joodse nederzetting vlakbij Hebron, Kiryat Arba. Hij mocht niet op een joodse begraafplaats worden bijgezet. Bij zijn graf werd een tombe gebouwd en het werd een bedevaartsoord voor radicale zionisten. Tot vandaag wordt Baruch Goldstein in deze kringen als held vereerd. De tombe werd in 1999 op grond van een nieuwe wet, die “monumenten voor terrorisme” illegaal verklaarde, gesloopt. Het graf en omliggende park zijn in stand gebleven.

Op het graf bevind zich een inscriptie met de tekst:
“Hier rust de Heilige Dr. Baruch Kappel Goldstein, gezegend is de gedachtenis van deze oprechte en heilige man, moge de Heer zijn bloed wraken, die zijn ziel de Joden, de Joodse religie en het Joodse land heeft gewijd. Hij werd als martelaar Gods gedood op de 14e Adar, Purim, in het jaar 5754 (1994).”

 

Als gevolg van de aanslag werd de Grot der Patriarchen, sinds ongeveer duizend jaar een Islamitische moskee, opgesplitst in een islamitisch en een joods gedeelte. Het is niet meer mogelijk om beide gedeeltes van deze voor zowel moslims als ook joden en christenen uitermate heilige plek te bezoeken.

Levin Zühlke – van Hulzen, 25 februari 2015