Republikeinse conventie gooit 2-statenoplossing overboord

Door: Jan Schnerr - Geplaatst op: 14 juli 2016

Geen 2-staten of vermelding van “Palestina”. En: ongedeeld Jeruzalem. CNN heeft het ontwerp verkiezingsprogramma. Moment van de waarheid nadert.

De tweestatenoplossing – een levensvatbare Palestijnse staat naast Israël – is sinds 1993 het alfa en omega van de internationale statengemeenschap. En ook van een breed scala aan politieke analisten, Israël-critici, actievoerders en ethisch bewogen mensen die “beide volkeren in dit gebied, het joodse en het Palestijnse, vrede toewensen”. En niet in het minst van joden, voornamelijk buiten Israël, die de joodse staat een mooie toekomst gunnen maar inzien dat dat niet mogelijk is met evenzoveel gediscrimineerde Palestijnen binnen de grenzen. In 1993 werden de Oslo Akkoorden getekend. Eind jaren ’90 van de vorige eeuw zouden de handtekeningen gezet worden onder dat toekomstvisioen: “the final status”. Het is nu 2016 …..

Voor Donald Trump is het mooi geweest: hij wacht niet langer. En, zeker zo belangrijk: de Republikeinse Partij heeft het ook gehad met de tweestatenoplossing. CNN heeft de beschikking zo bleek vandaag, over het concept voor het programma waarmee de Partij de presidentsverkiezingen (8 november dit jaar) wil ingaan. Trump zelf kon zijn mond niet dicht houden en noemt het stuk, the “most pro-Israel of all time!” Hij bedoelt dat positief.

De Israëlische krant Yedioth Ahronot (online) zegt het als volgt: “The new platform, which has been approved by representatives of the Republican Party, has been amended to take out the party’s support of a two-state solution. A mention of Palestine has also been taken out, according to CNN, which managed to get hold of a copy of the platform’s draft. In addition, the new platform mentions an undivided Jerusalem as Israel’s capital.”

Wie zich in slaap wil sussen met de gedachte dat Trump het nooit zal winnen, moet even kijken naar de laatste polls in de VS. Donald Trump’s achterstand op Hillary Clinton is erg klein geworden.

En er is nog iets. Ook in de top van de Democratische Partij wordt gestreden om het programma. Wat bleek een paar dagen geleden? De leden van de programmacommissie die door Bernie Sanders waren aangewezen, leden een nederlaag. De Jerusalem Post: “Supporters of Democratic presidential candidate Hillary Clinton on Saturday rejected a proposal to include a statement in the party’s platform calling for Israel’s “end to occupation and illegal settlements”.

Wie er ook gaat winnen, de financiers van de campagnes hebben al gewonnen en de “tweestaters” onder ons hebben iets om over na te denken.