Wat gebeurde er op: 24 maart 2010

Frictie tussen Obama en Netanyahu

Netanyahu was voor een toespraak bij de AIPAC, de belangrijkste zionistische organisatie in de VS, naar Washington gereisd. Pas op het laatste moment werd hij uitgenodigd voor een gesprek met president Obama.

Benjamin Netanyahu
bron: www.article.wn.com

De Israëlische plannen om 1600 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen hadden de verhoudingen tussen de twee landen op scherp gezet, het plan was bekend gemaakt toen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op bezoek was in Israël. Een aantal dagen voordat Netanyahu naar de VS vertrok bevestigde hij deze lijn: “Jeruzalem is geen nederzetting, het is onze hoofdstad.” De bouw van twintig nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem werd aangekondigd. Tijdens zijn toespraak op het congres van AIPAC in Washington stelde Netanyahu dat joden al sinds drieduizend jaar in Jeruzalem zouden bouwen en dat zij dat zullen blijven doen.
Naar aanleiding van de rel rond het Israël bezoek van Biden had Netanyahu al wel afstand moeten doen van zijn oppositie tegen een zelfstandige Palestijnse staat en had hij zelfs een tijdelijk bouwstop voor nieuwe nederzettingen afgekondigd. De overheidsinstanties, die nieuwe woningen in de bezette gebieden moeten goedkeuren, bleken daadwerkelijk niet te vergaderen. Alle bouwvergunningen die sindsdien werden afgegeven, zoals de twintig woningen in Oost-Jeruzalem waar het momentele conflict om draait, zouden al eerder zijn goedgekeurd.

Later op die zelfde dag had een gesprek tussen Obama en Netanyahu plaats. Na anderhalf uur trok Netanyahu zich terug, vervolgens vroeg hij om een tweede ontmoeting, maar ook die kon geen toenadering teweeg brengen. Er kwam geen gezamenlijke persverklaring, er werden geen foto’s genomen en Netanyahu liet alle voor de volgende dag geplande interviews afzeggen.

Levin Zühlke – van Hulzen, 24-03-2014