Nieuws van 29 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 augustus 2014

Islamisten zuigen VN en Obama Syrië in

In zuid-Syrië zijn 43 VN militairen door islamisten van het Nusra Front ontvoerd. Obama overweegt ook bombardementen in noord- en oost-Syrië. Is Libanon de volgende?

Obama vlak voor hij de “Obama doctrine” mbt interventies presenteerde; West Point, mei 2014

Aan de grens tussen Syrië en Israël, op de door Israël in 1967 veroverde Golan Hoogvlakte zijn tientallen VN-militairen van de vredesmissie UNDOF ontvoerd. 81 anderen zitten opgesloten in het gebied dat de afgelopen dagen door al Nusra is veroverd op het Syrische leger. De VN houden de mogelijkheid open dat ook andere groepen erbij betrokken zijn.

UNDOF is een vredesmissie van de VN die in 1974 werd ingesteld om de wapenstilstand tussen de legers van Syrië en Israël te bewaken. Tussen deze twee landen is het aan de grens vrijwel altijd rustig gebleven. Het Assad-bewind heeft (evenals de internationale gemeenschap) de annexatie van het zuidelijk deel van de Golan door Israël nooit erkend, maar heeft zich na 1973 beperkt tot een woordenstrijd. Dat was een belangrijke reden waarom de kritiek door de VS en bondgenoten op de Syrische dictatuur zich tot 2011 tot woorden heeft beperkt.

Het Nusra Front is een concurrent van het ISIS-leger dat zeer succesvol is in het noorden en oosten van Syrië en de laatste weken in Irak. Beide hebben historische banden met al Qaida.

President Obama had reeds besloten om ISIS in Irak aan te vallen. De Amerikaanse regering heeft aanvallen op posities van ISIS in Syrië tot de mogelijkheden gerekend. Volgens berichten vanuit denktanks en adviseurs in Washington bestudeert de regering nu de mogelijkheden van aanvallen op Syrisch grondgebied. Volgens deze berichten zijn aan bombardementen in Syrië grotere risico’s verbonden dan in Irak. Temeer omdat voor westerse regeringen op dit moment samenwerking met het Assad-regiem geen optie is. Maar het is onwaarschijnlijk dat die de VS zullen tegenhouden.

ISIS (of: IS, of: ISIL) in Irak: geen jongens voor het “groepsgesprek”

De VS werken aan een grote regionale coalitie tegen ISIS. Daarbij komen volgens uiteenlopende berichten verschillende ogenschijnlijk onbewegelijke relaties aan de orde, zoals: de VS/Iran, Saoedie-Arabië/Iran, de terroristenstatus van de Koerdische PKK en de breekbare relatie tussen het Libanese leger en Hezbollah. Een Syrische analist van het Delma Institute, Hassan Hassan: “Lebanon, specifically, is key to the dynamics of the fight against ISIS, not least because of Hezbollah’s involvement in Syria and because of the jihadists’ presence alongside the Lebanese border.”

bron:

dailystar, Libanon (27, 28 en 29/08)

http://www.todayszaman.com/world_us-air-strikes-on-syria-would-face-formidable-obstacles_356993.html

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/de-terroristen-staan-voor-bagdad/

http://jaffadok.nl/columns/israel-saoedie-arabie-en-iran-schuivende-panelen/