Nieuws van 23 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 augustus 2014

Amerikaanse regering nadert strijd in Irak en Syrië

Globale uitspraken van de president en concretere van zijn adviseurs duiden op militaire inzet. De grens tussen Syrië en Irak wordt irrelevant.

Obama met koning Abdullah van Saoedie-Arabië: wie doet wat in Syrië?

De nieuwe militaire activiteit van het Amerikaanse leger in Irak werd gelegitimeerd met “impending genocide”: op handen zijnde genocide, waarvan de etnisch-religieuze groep van de Yezidi het slachtoffer dreigde te worden. Nu de radicaal islamitische groep IS een Amerikaanse journalist in het openbaar heeft vermoord, wordt in Washington de IS genoemd als terroristische organisatie die als zodanig een bedreiging vormt voor de VS.

De minister van Defensie Chuck Hagel en de stafchef van het Witte Huis Martin Dempsey zeggen nu dat de bestrijding van deze bedreiging met inzet van het leger nodig is. Op de zelfgestelde vraag tijdens een gezamenlijke persconferentie van het Pentagon, of dat haalbaar is zonder IS ook in Syrië aan te vallen, zei Dempsey: “het antwoord is nee”. Beiden zeiden niet of president Obama al op het punt stond opdracht te geven voor luchtaanvallen op Syrisch grondgebied.

Obama en Rouhani (Iran): wie doet wat in Iran?

In september 2013 besloot Obama geen luchtaanvallen uit te voeren op Syrië. Het argument vóór een aanval was toen dat de Syrische regering de eigen bevolking terroriseerde. Momenteel bestuderen juristen van het Pentagon de legitimatie van een militair ingrijpen op basis van “het recht van de VS op zelfverdediging tegen een groep die openlijk aankondigt dat hij de Verenigde Staten zal aanvallen”. De grens tussen de autonome staten Irak en Syrië zal in dat geval voor de VS geen rol spelen. Nog niet duidelijk is of de president toestemming van het Amerikaanse Congres nodig heeft voor deze militaire acties. Waarschijnlijk zullen de VS wel proberen een coalitie te vormen. President Obama woont volgende maand een Navo-top in Wales bij.

bron:

Los Angelos Times, 23/08

Anadolu News, 23/08

New York Times, 22/08

Israelnationalnews, 22/08

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/de-terroristen-staan-voor-bagdad/

http://jaffadok.nl/columns/syrie-en-machteloosheid/

http://jaffadok.nl/columns/ten-strijde-parijs-londen-en-het-midden-oosten/