Wie regeert Israël?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 juli 2014

Nieuws van 5 juni 2014

De premier van Israël roept de joodse bevolking op om het recht niet in eigen hand te nemen naar aanleiding van de moord op drie kolonisten. Op andere momenten spreekt hij volgens de media in het openbaar over “wraak” (Aljazeera).

Het 15-jarige neefje van de vermoorde Mohammed, na een gesprek op het politiebureau.

De lynchjustitie door joden tegen Palestijnen gaat intussen door. De politie (de overheid) treedt daar niet tegen op, of lijkt er zelf aan deel te nemen. Het beeld in de media is dat van een regering die overheidsinstanties en het fanatiekste deel van de bevolking zijn gang laat gaan.

Door de totale onduidelijkheid die perswoordvoerders laten bestaan over het onderzoek naar de moord op de 17-jarige jongen in Jeruzalem (en dat naar de moord op de jonge kolonisten) gaan de Israëlische media en in hun kielzog de meeste westerse media, alle kanten op (anders: The Guardian). De politie lijkt bovendien schuldig aan het verspreiden van desinformatie (www.jaffadok.nl/het-nieuws-op-het-net-in-het-nieuws) waarbij zij zelfstandig lijkt op te treden. Verschillende media melden ook een onwaardig gesol door de politie met het stoffelijk overschot, zelfs tot na het moment waarop de begrafenis zou beginnen. De lijkkist moest gered worden uit wolken traangas. Onduidelijk is telkens wat de rol is van de verantwoordelijke minister bij het optreden van zijn politie. Inmiddels maken sommige media melding van het vermoeden dat de 17-jarige levend is verbrand. De langdurige “gag order” (zwijgplicht) voor de Israëlische media rond de moord op de kolonisten heeft de agressie onder Israëlische joden aanzienlijk aangewakkerd.

Video van de ontvoering volgens The Guardian.

De NRC schetst de geheimzinnige gang van zaken rond het spoorloos verdwijnen van verdachten en hun familieleden in de zaak van de drie kolonisten. Palestijnen worden geciteerd die vermoeden dat een “bewijs” wordt geconstrueerd rond een Palestijnse man die geestelijk niet goed functioneert.

Geluiden vanuit de regering duiden erop dat er meningsverschillen zijn met betrekking tot een aanval op Gaza en Hamas (minister Bennett: “dood alle gevangen Hamasleden”).

bronnen:

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/07/funeral-murdered-palestinian-teen-underway-201474122942730452.html
http://www.theguardian.com/world/2014/jul/03/palestinian-teenager-khdeir-video-footage-abduction-kidnapping
NRC, 5 juli 2014

achtergrond: http://jaffadok.nl/columns/wat-price-tags-onthullen/