Nieuws van 8 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 oktober 2014

Test Israël Libanese politiek?

Na de schotenwisseling in Libanon waarover Jaffadok gisteren berichtte, nu incidenten in Israël. Hezbollah claimt ze. Dat is niet gebruikelijk.

“The Islamic Resistance claimed the attack against an Israeli manned patrol on the occupied Shebaa Heights” (Al Manar)

Bij twee kleine incidenten zijn Israëlische soldaten op eigen grondgebied gewond geraakt. Het ging om twee op verschillende plaatsen geplaatste bommen door militairen van Hezbollah die daarvoor de grens waren overgestoken. Dat is op zich al ongebruikelijk vanwege de moeilijkheidsgraad maar ook omdat militaire operaties en gevechten (afgezien van raketbeschietingen door Hezbollah tijdens Israëlische invallen) tot nu toe op Libanees grondgebied plaatsvonden. Bovendien claimde de Hezbollah leiding nu de verantwoordelijkheid voor de acties, hetgeen zelden gebeurt.

De reacties vanuit het Israëlische leger (IDF) waren zoals gebruikelijk fel en strijdlustig. Een bijzonder element in de reacties (zie ook http://jaffadok.nl/nieuws-van-7-oktober-2014/) is de toevoeging dat Israël ook de Libanese regering verantwoordelijk houdt voor elke aanval op Israëlische soldaten of burgers. Dit bevat ook een impliciet dreigement aan het reguliere Libanese leger. Dat vocht in het verdere verleden geregeld met Hezbollah (die een beetje een staat in de staat is) maar later werd dit officiële Libanese leger door de andere partijen in Libanon meer als tegenwicht gezien zonder dat binnenlandse strijd met Hezbollah wenselijk werd geacht. Het laatste jaar echter wordt in Libanon Hezbollah gezien als een goed tegenwicht in de strijd tegen de ISIS-achtige milities die vanuit Syrië Libanon binnenkomen.

De verdere commentaren van het IDF wijzen op de sterk toegenomen gevechtskracht van Hezbollah als gevolg van de oorlogservaring die de militie opdeed in de strijd tegen ISIS en andere opstandelingen in Syrië (Hezbollah steunt daar de Assadregering). Verder wordt het Israëlische publiek gewezen op een ontwikkeling die zich al veel langer voordoet: Hezbollah heeft na het succesvolle verzet tegen het IDF in de oorlog van 2006 besloten zijn afschrikkingspotentieel te vergroten. Dat doet de militie door capaciteiten op te bouwen om ook op Israëlisch grondgebied te vechten als Libanon wordt aangevallen. De legertop deelt nu mee dat Hezbollah die capaciteit inderdaad heeft en dat dit het IDF noodzaakte, to make dramatic changes to its border-defense plans.

Als Hezbollah slaagt in zijn strategie dan betekent dat voor Israël dat het voor aanvallen op Libanon voortaan een ‘hogere prijs’ gaat betalen. Volgens Israëlische analisten hebben Israël noch Hezbollah behoefte aan escalatie op dit moment.

De context waarbinnen de Israëlische leiders deze ontwikkelingen plaatsen – premier Netanyahoe opende gisteren de kabinetszitting hiermee – zijn: het ‘aan alle kanten bedreigd worden’, verder de zeer recente verhoging van het defensiebudget en bovendien de noodzaak meer te investeren in de judaïsering van de noordelijke regio (Galilea).

 

bron:

jerusalempost, 08/10

al manar (Libanon, Hezbollah), 07/10

israelnationalnews, 07/10

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/nieuws-van-7-oktober-2014/

http://jaffadok.nl/libanon/

http://jaffadok.nl/hezbollah/