Nieuws van 5 januari 2014

Kerry: een “outline”

John Kerry en Abdullah II van Jordanië

John Kerry staat volgens berichten in de Amerikaanse pers op het punt om een “outline” (schets) op tafel te leggen voor een definitieve overeenkomst tussen Jeruzalem en Ramallah. De definitieve overeenkomst moet dan in april rondkomen. Volgens andere berichten gaat het nu om een tekst “waarin de posities van beide partijen worden samengevat”. Middle East Monitor citeert (anonieme) Amerikaanse diplomaten die het uitgesloten achten dat er op korte termijn meer dan een vrij algemene tekst naar buiten komt.

Israël’s minister van Buitenlandse Zaken verklaarde volgens The Washington Post: Lieberman called the ideas contained in Kerry’s framework agreement “clear and decisive” and said they are likely the most favorable terms Israel will see. Every alternative offered by the international community for a future peace deal will be tougher for Israel (…). Lieberman noemde weer zijn oude idee van een landruil, waarbij 300.000 Israëlische Palestijnen “geruild” worden tegen enkele grote “settlementblocs” in bezet gebied.

Kerry sluit vandaag zijn tiende bezoek in een half jaar aan Israël/Palestina af. Vandaag bezoekt hij koning Abdullah II van Jordanië en koning Abdullah van Saoedie-Arabië, volgens de Washington Post cruciale schakels in een Palestijns-Israëlisch akkoord. Ook deze bezoeken wijzen erop dat de Amerikaanse regering bezig is met een zeer serieuze poging om de komende maanden een overeenkomst te bereiken.

Voor achtergrondanalyse: jaffadok.nl/columns/kerry-ii-het-israelisch-moeras-als-risico-voor-de-supermacht

bron: http://www.washingtonpost.com/world/kerry-urges-hard-compromises-in-mideast/2014/01/05/424b5376-75e9-11e3-bc6b-712d770c3715_story.html?hpid=z3
en: https://www.middleeastmonitor.com/news/americas/9057-american-diplomats-us-proposals-for-a-deal-between-palestinians-and-israelis-unexpected