Nieuws van 28 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 oktober 2014

PA, Jordanië willen spoedzitting Veiligheidsraad

Israël bouwt door. Netanyahoe maakte zich gisteren verder afhankelijk van de kolonisten. PA en Jordanië luiden de noodklok.

Palestijnse jongen voor de huisraad van de familie die door kolonisten in de tuin is gegooid. Rechts: kolonist. (JS, 2012)

Nieuwe uitbreidingsplannen voor joodse kolonisten in de agglomeratie Jeruzalem leiden tot diplomatieke stappen van de Palestijnse Autoriteit (PA) en de Jordaanse regering. De recente provocaties van joodse religieuze extremisten op en rond het Al Aqsa complex, gesteund door ‘veiligheidsmaatregelen’ door de politie, dragen bij aan de crisissfeer. In bezet Oost-Jeruzalem, waar 250.000 Palestijnen wonen is het al sinds het begin van de zomer zeer onrustig. Er wordt gesproken van de ‘stille intifada’, een verwijzing naar de twee Palestijnse volksopstanden eind jaren ’80 en begin deze eeuw.

De PA liet gisteren al weten de nieuwe kolonisatieplannen voor de Veiligheidsraad (VR) van de Verenigde Naties te willen brengen. De regering van Jordanië heeft nu toegezegd dat namens de PA te willen doen. Dit geeft aan dat de kwestie escaleert. De PA en zeker Jordanië zijn sterk afhankelijk van het Westen en vooral van de Verenigde Staten en hebben in het verleden alles gedaan om de VS niet tegen zich in het harnas te jagen. De PA voelt echter de druk van de Palestijnse publieke opinie in de rug. De koning van Jordanië heeft te maken een bevolking die voor 60 tot 70% uit Palestijnen bestaat.

De vader van de getraumatiseerde jongen, zittend voor het achterhuis (foto: JS)

De Amerikaanse woordvoerdster (State Department) Jen Psaki, verklaarde dat de regering zeer bezorgd was (‘certainly deeply concerned’) en dat de VS zich ondubbelzinnig zullen verzetten tegen de bouwplannen (‘unequivocal opposition’).

In Palestijnse kring is voorts woede ontstaan over het demonstratieve besluit van de Israëlische minister van huisvesting Uri Ariel (die al in een kolonistenlocatie woont) om te gaan verhuizen naar de Jeruzalemse wijk Silwan en daar een huis te betrekken waaruit Palestijnen zijn verdreven. Dit incident geeft aan hoezeer het kabinet van premier Netanyahoe voor zijn politieke overleven afhankelijk is geworden van de krachten die streven naar een religieus geïnspireerd ‘Groot Israël’.

 

 

 

bron:

jpost, 28/10

israelnationalnews, 28/10

maannews, 27/10

NYTimes, 27/10

achtergrond:

http://jaffadok.nl/nieuws-van-27-oktober-2014/.