Nieuws van 27 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 oktober 2014

Kolonisten dwingen bouw af

Premier Netanyahoe geeft vandaag toestemming om de bouw van 1.060 woningen in de Westelijke Jordaanoever (WJO) voor te bereiden. Zonder dat komt zijn coalitie in gevaar.

Joodse nederzetting, achtergrond en Palestijnse wijk, voorgrond. (foto JS)

Afgelopen woensdag al had de partij van minister Naftali Bennett (Habayit Hayehudi: Het Joodse Huis) geeist dat de regering een positief besluit zou nemen. Zo niet, dan zouden de Knessethleden van Naftali’s partij vandaag wegblijven van de stemming over een motie van wantrouwen tegen de regering. Het Joodse Huis is een partij die in sterke mate de belangen behartigt van de kolonisten die de WJO bewonen.

Het besluit dat nu door de regering is genomen is voor een deel van de woningen strikt formeel niet een goedkeuring van de bouw, maar een instructie om te beginnen met de planning daarvoor. De ervaring leert dat dat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt. Het onderscheid tussen ‘bouwvergunning’ en ‘voorbereiding van de planning’ zit hem voornamelijk in de subtiliteiten binnen de internationale politiek. Een ‘voorbereiding’ zou in beginsel weer gestopt kunnen worden en laat dus (formeel) ruimte voor overleg met de VS en Europa.

Niet minder belangrijk zijn een aantal bijkomende besluiten over de aanleg van infrastructuur, zoals aanleg van nieuwe wegen en uitbreiding van bestaande.

Aan het besluit was overleg vooraf gegaan tussen de premier en minister Bennett, in aanwezigheid van kolonistenleider Ze’ev Hever. Bennett en zijn partij houden vrijwel geen rekening van de internationale repercussies van de voortgaande judaïsering van de WJO. Zij zijn in Israël op het moment populair.

De linkse partij Meretz heeft boos gereageerd: ‘Netanyahu is working for the settlers’. De Arbeidspartij stelt dat de premier, ‘is selling the political interests of the State of Israel for a few months on the prime minister’s chair‘. Minister Lapid formuleerde: ‘The plan at this time will lead to a serious crisis in the relations between Israel and the United States

De gang van zaken is een afspiegeling van enkele achterliggende factoren in de Israëlische politiek:

1 Het politieke krachtenveld in Israël leidt tot steeds verdere kolonisatie van de WJO.

2 Iedere Israëlische regering komt met deze politiek in aanvaring met de VS en de EU; die spanning nam toe sinds het aantreden van president Obama.

3 De oplossing van de kabinetten-Netanyahoe voor deze spagaat is de ‘status quo- politiek’: officieel verandert er niets, er wordt geen land geannexeerd en het tweestaten concept blijft in de lucht.

4 De ‘spagaat’ wordt steeds moeilijker te overbruggen en een breder wordende stroming in Israël pleit ervoor de VS/EU voor het blok te zetten. De stemmen – ook binnen de regering – om de tweestaten oplossing openlijk te verlaten en zelfs de WJO te annexeren worden talrijker.

bron:

Haaretz, 27/10 en 23/10

isrealnationalnews, 27/10

achtergrond:

www.jaffadok.nl/westelijke-jordaanoever