Nieuws van 25 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 oktober 2014

Bezoek Yalon aan VS verontrust Israël

In de Israëlische media is vandaag discussie ontstaan over de wijze waarop vice-premier Yalon ontvangen werd: crisis in de relatie.

Chuck Hagel, minister van Defensie, ontving Moshe Yalon

Deze week bracht Moshe Yalon een belangrijk bezoek aan de Verenigde Staten. Naar nu blijkt werd hij opzettelijk niet ontvangen op het hoge niveau dat gebruikelijk is bij dergelijke toppolitici uit Israël. Vice-president Joe Biden ‘was niet thuis’. Ook Susan Rice van de Nationale Veiligheidsraad en John Kerry gaven geen acte de présence. Washington geeft terughoudend commentaar via anonieme regeringsfunctionarissen. Deze bevestigen dat ook geprobeerd is de ontmoeting met Susan Rice te annuleren maar dat die actie te laat in gang werd gezet.

Na een serie incidenten (zie bijvoorbeeld www.jaffadok.nl/nieuws-van-19-oktober-2014) is dit een bevestiging van de bekoelde relatie tussen beide landen. Tot nu toe werd vanuit het Israëlische kabinet vrij zelfverzekerd gereageerd. Vorige week nog werd op een uitspraak van John Kerry door minister Naftali Bennett met sarcasme ‘teruggekaatst’. Minister Yalon, die zich een half jaar geleden negatief en denigrerend uitliet over Kerry (deze was ‘obsessive and messianic’) waarschuwde nu Bennett dat Israël voor belangrijke wapenleveranties afhankelijk is van de VS.

Minister Lapid (Financiën) heeft zich in het debat gemengd en de situatie omschreven als een diplomatieke crisis. Israël moet zich volgend hem diplomatieker opstellen in deze crisis. Lapid suggereerde ook dat de afwezigheid van Israël bij de donorbijeenkomst over de Gazastrook in Egypte, te maken had met de spanningen in de relatie met de VS.

De gang van zaken geeft aan dat Israël zich tot nu toe dermate zeker voelde van de steun door Washington, dat het de woordenstrijd met Kerry in de eerste plaats beschouwde als een kwestie van het bedienen van de emoties van het thuisfront. Deze inschatting lijkt dus te veranderen. Het meer fundamentele, achterliggende probleem is het afbreken door Israël van het ‘vredesoverleg’ en het steeds openlijker negeren van het concept van een Palestijnse staat naast Israël.

bron:

israelnationalnews, 25/10

jpost, 25/10