Nieuws van 19 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 oktober 2014

Kerry, ISIS en Israël: de echo in het weekend

De relatie die John Kerry legde tussen het Israëlisch-Palestijns conflict, de vernedering van de Palestijnen en de populariteit van ISIS echoot na.

Oost-Jeruzalem: worden de heilige plaatsen het mediale middelpunt van het conflict? (MaanImages)

Voor de derde keer in een jaar doet zich een vergelijkbaar incident voor dat de Israëlisch-Amerikaanse verhoudingen op de rand van ruzie brengt. Opmerkingen van Kerry (ditmaal over ISIS en ‘het conflict’: http://jaffadok.nl/nieuws-van-18-oktober-2014/) werden vanuit het Israëlische kabinet aangevallen. Daarna reageerde Washington niet toegeeflijk en krabbelde nauwelijks merkbaar terug op een wijze die in Israël de gemoederen niet tot bedaren bracht.

Kerry werd aangevallen door de Israëlische ministers Bennett en Erdan (Likoed). De woordvoerder van Kerry zette de puntjes op de ‘i’ maar de essentie van zijn boodschap bleef intact. Minister Yalon, die nu zeer waarschijnlijk mede namens Premier Netanyahoe spreekt, waarschuwde Bennett om het niet te bont te maken. Hij verwees naar de voor Israël belangrijke financiële en militaire steun door de VS. Hij noemde expliciet het Iron Dome-systeem dat raketten (bijvoorbeeld van Hamas) uit de lucht kan halen.

Op dit politieke niveau praat men zelden zijn mond in het openbaar voorbij. De kans dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dat drie maal in een jaar doet in een strategisch zo belangrijk dossier, zonder door zijn president te worden gecorrigeerd is nihil. De betrekkingen tussen de VS en Israël zijn dus op dit moment slecht.

De PLO

De secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) Yasser Abed Rabbo heeft de uitspraken van John Kerry onderschreven. De PLO is ondertekenaar van de Oslo Akkoorden die de basis vormen voor het ‘vredesproces’ en wordt in een deel van de Israëlische pers inmiddels weer een ‘terroristische organisatie’ genoemd. De PLO steunt ook de resolutie die president Mahmoud Abbas binenkort naar alle waarschijnlijkheid aan de Veiligheidsraad zal voorleggen. In de resolutie wordt gevraagd:

“full withdrawal of Israel, the occupying power, from all of the Palestinian territory occupied since 1967, including East Jerusalem, as rapidly as possible and to be fully completed within a specified timeframe, not to exceed November 2016.”

Vanuit de Palestijnse Autoriteit kwamen dit weekeinde geluiden die waarschuwen voor het ontstaan van een religieus conflict rond Jeruzalem.

bron:

israelnationalnews, 18/10

maannews, 18/10

 

Tags:  bennett, ISIS, Kerry, PLO