Nieuws van 25 februari 2014

Het vierde bezoek van Angela Merkel aan Israël is vandaag afgesloten. In de gezamenlijke persconferentie noemde Netanyahu Iran vele malen gevaarlijker dan Noord-Korea (vijftig maal zo gevaarlijk om precies te zijn). De nederzettingen en de benadering van Iran blijven de belangrijkste twistpunten.

Aan de vooravond van Merkels bezoek had Netanyahu nogmaals de kritiek op de voortgaande bouw in de nederzettingen afgewezen. Ook noemde hij de erkenning van Israël als joodse staat een voorwaarde voor een einde aan het conflict met de Palestijnen. Beide zijden spanden zich in om een sfeer van vriendschap uit te stralen. Waarschijnlijk omdat zowel Duitse als Israëlische media de afgelopen dagen berichtten over toenemende verschillen van inzicht.

Merkel noemde de boycot van Israël “niet de juiste weg naar een oplossing”. Wel wees zij op Europese regels voor de etikettering van producten, “waar ook Duitsland zich aan te houden heeft”. Dat is een punt dat Israël zorgen baart omdat het duidelijk maakt welke producten uit de nederzettingen koemen. Herhaaldelijk sprak zij over “de joodse staat Israël”, waarmee zij Netanyahu tegemoet leek te komen. In de Duitse pers wordt het bezoek gezien als “reparatiearbeid” aan een verhouding die vorig jaar enigzins was ontspoord. Merkel zei tot slot: „Wir haben gelernt, auch über strittige Themen intensiv zu sprechen” (wij hebben geleerd ook over punten waarover wij het niet eens zijn, intensief te overleggen).

 

achtergrond: jaffadok.nl/columns/duitsland-en-israel-ontmoeting-in-een-zeitblase

bronnen:
http://www.sueddeutsche.de/politik/kabinett-merkel-in-israel-kuesschen-rechts-kuesschen-links-1.1898373
http://www.faz.net/aktuell/politik/konsultationen-in-israel-merkel-fuer-zweistaatenloesung-12819788.html