Nieuws van 22 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 januari 2015

Israël speelt hoog spel in VS

Israël passeert Obama en spant achter zijn rug samen met Republikeinen. Mossad voert eigen politiek naar Congres. Spanning aan grens Israël-Libanon.

Israël passeert in VS de president

John Boehmer: welk spel speelt hij?

Woensdag, een dag na de State of the Union van president Obama, heeft de republikeinse leider in het Congres premier Netanyahoe uitgenodigd om een toespraak te houden voor de gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Naar nu blijkt en gemeld wordt door alle Israëlische mainstream media, is deze opvallende uitnodiging al maandenlang voorbereid. Dat is gebeurd achter de rug om van president Obama. De toespraak van de Israëlische premier gaat over de politiek ten aanzien van Iran en vindt plaats op 11 februari aanstaande. De republikeinse leider John Boehmer heeft over de uitnodiging geen overleg gehad met de president. Ook premier Netanyahoe heeft geen contact gehad met het Witte Huis. De ingehouden ergernis in het Witte Huis bleek uit de verklaring van een woordvoerder: ‘The protocol would suggest that the leader of one country would contact the leader of another country when he’s traveling there. This particular event seems to be a departure from that protocol,’.

Deze gang van zaken betekent dat Israël openlijk partij kiest in de felle politieke strijd tussen de president en de Republikeinse Partij. Volgens Haaretz betekent dit: ‘ Netanyahu’s Iran speech in Congress is a recipe for an explosive U.S.-Israel clash‘.

Mossad: geen nieuwe Iransancties

De Israëlische geheime dienst Mossad heeft in een eigen contact met Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers en senatoren zijn inschatting overgebracht dat verscherpte sancties tegen Iran het einde zouden betekenen van de onderhandelingen met dat land. Deze informatie kwam vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, enkele uren nadat de uitnodiging aan Netanyahoe bekend werd gemaakt door de Republikeinen. Het brengt de Republikeinen in verlegenheid omdat zij hun streven naar verscherpte sancties presenteren als een middel om meer concessies van Iran te krijgen.

John Kerry zei dat de inschatting van de Mossad betekent dat het toevoegen van nieuwe sancties, ‘would be like throwing a grenade into the process‘.

De Republikein Barroso moest toegeven: ‘We met with a number of government officials from many different parts of the government. There’s not a uniform view there [in Israël].’

VS rekent met Hezbollah-aanval

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft landgenoten afgeraden om zich in de grensstreek van Israël en Libanon te bevinden. Dit in verband met het risico dat Hezbollah vanuit Zuid-Libanon aan tegenaanval zal inzetten tegen Israël. Die zou een wraakactie zijn voor de moordaanslag door Israël op een aantal Hezbollah (en Iraanse) militairen in Syrië (nieuws-van-20-januari-2015). Kennelijk verwachten de Amerikanen zo’n aanval op grond van bewegingen die door Israëlische inlichtingendiensten in Zuid-Libanon zijn waargenomen. De VS raden hun staatsburgers voorlopig ook af om met de bus te reizen in Israël. Achtergrond daarvan is de steekpartij deze week in een Israëlische bus.

Hamas wil samenwerking met Hezbollah

Hezbollah meldt dat de leider van de militaire tak van Hamas Mohammed Deif, een condoleancebrief heeft geschreven naar aanleiding van de Israëlische aanslag in Syrië. Tot nu toe was er twijfel of Deif de jongste Israëlische bombardementen op de Gazastrook had overleefd. In de brief wordt gepleit voor het gezamenlijk optrekken door Hamas en Hezbollah tegen Israël.

NB: De laatste jaren was er sprake van enige verwijdering tussen beide organisaties. Tegen de achtergrond van de strijd tegen IS(IS) zou een toenadering tussen Hamas (soennitisch) en Hezbollah (shiitisch) van aanzienlijk symbolisch belang kunnen zijn.

bronnen:

Jpost, 22/01

Haaretz, 22/01

israelnationalnews, 22/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/wrijvingen-vs-israel/