Nieuws van 10 februari 2014

Amerikanen zouden over boycot onder één hoedje spelen met EU

Ben Caspit. bron: www.twitter.com

In Israël wordt gespeculeerd dat de Amerikaanse regering Israël onder druk zet door een “spelverdeling” met Europa. De vooraanstaande Israëlische commentator Ben Caspit stelt dat de regering Obama de boycotdreigingen in Europa niet op regeringsniveau tegengaat.

Dit zou wijzen op een samenspel waarbij Washington in samenwerking met Europa Israël probeert te overtuigen van de urgentie van een regeling van de Palestijnse kwestie. Caspit die werkt voor verschillende Israëlische media, wijst tegelijk op het afnemende vertrouwen van de VS in de ogen van het Israëlische publiek. Volgens een recente opiniepeiling vindt 70% van de (joodse) Israëliërs de VS geen eerlijke bemiddelaar meer, gezien vanuit de Israëlische belangen.

bron: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/02/john-kerry-avigdor-liberman-european-boycott.html

 

 

Samenwerking tussen de NSA en Israël

Israël heeft er in toegestemd dat de National Security Agency (NSA) zeer geavanceerde apparatuur heeft geïnstalleerd in het bezette deel van Jeruzalem. De NSA ligt sinds de uitgelekte informatie van klokkenluider Snowden vooral in Europa onder vuur wegens het massaal afluisteren van burgers maar ook van regeringsleiders en bedrijven. De nieuwe informatie, waarmee de Israëlische journalist Ronen Bergman kwam, is een verdere aanwijzing over de nauwe samenwerking tussen de inlichtingendiensten van de VS en Israël.

achtergrond: jaffadok.nl/columns/nsa-israel-en-het-cidi

bron: https://www.middleeastmonitor.com/news/americas/9658-major-nsa-intelligence-facility-established-in-jerusalem