NSA, ISRAËL EN HET CIDI

Door: Jan Schnerr - Geplaatst op: 5 november 2013

foto: secretsofthefed

Ook in de Nederlandse pers is de afgelopen maanden veel plaats ingeruimd voor het NSA afluisterschandaal. Al is het niet te vergelijken met het mediale, politieke en maatschappelijke effect dat de onthullingen van Edward Snowden in bijvoorbeeld Duitsland hebben. Toch is er wel een overeenkomst tussen de berichten in de Duitse en de Nederlandse pers. En dat is de afwezigheid van het woord “Israël” in de berichtgeving over de afluisterkwestie. Dat zou twee redenen kunnen hebben:

1. Er is op basis van gezond verstand geen enkele reden om te denken dat Israël en de NSA iets met elkaar te maken hebben.

2. Er is geen nieuws over de relatie tussen Israël en het afluisterschandaal.

Eerst vraag 1. De VS hebben op het gebied van spionage een zeer nauwe band met de oude angelsaksische Gemenebestlanden: Canada, Engeland, Nieuw Zeeland, Australië. Ook op het gebied van de NSA-activiteiten die nu in het nieuws zijn. Zou de band tussen de VS en Israël losser zijn? Juist bij activiteiten die gelegitimeerd worden met de strijd tegen het terrorisme? Waar juist moslims en moslimlanden het voornaamste doelwit zijn van verdenkingen? Zowel de historische feiten als het gezond verstand zeggen: neen.

Dan vraag twee: is er geen nieuws? Merkwaardig genoeg is het antwoord: ja, er is nieuws over de NSA en Israël. En niet sinds gisteravond, maar al wekenlang. En ook niet op een obscure site waar wereldcomplotten worden bijgehouden, maar gewoon in The Guardian. De Engelse krant die elke journalist leest die een beetje bij wil blijven over de NSA. Bijvoorbeeld:

NSA shares raw intelligence including Americans’ data with Israel
http://www.theguardian.com/world/2013/sep/11/nsa-americans-personal-data-israel-documents

Niet oninteressant is ook:

NSA and Israeli intelligence: memorandum of understanding – full document
Top-secret document shows how intelligence being shared with Israel would not be filtered in advance by NSA analysts to remove US communications

http://www.theguardian.com/world/interactive/2013/sep/11/nsa-israel-intelligence-memorandum-understanding-document

Wat Israël allemaal met die informatie doet zal voor een groot deel nooit bekend worden. Gezien de opvattingen in Israël over terrorisme, antisemitisme en in het algemeen “vijanden van de joodse staat” is er geen reden voor naïviteit. Voor het moment is van belang dat de band tussen de NSA en Israël de media heeft gehaald en niet vergeten wordt. In dit verband heb ik een kleine tekstsuggestie voor premier Rutte die op 11 november aanstaande een toespraak houdt op het jubileumcongres van het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israël (het CIDI; dat vierde in 2005 zijn 30-jarig bestaan en nu, in 2013 zijn veertig-jarig bestaan; de tijd gaat snel):

Zeer geachte aanwezigen, De NSA luistert ons allen af en geeft alles ongecensureerd door aan de Israëlische geheime dienst. Voor mij is het niet erg want ik zeg alleen maar correcte dingen, zowel privé als in de tuin van het Catshuis. Maar voor mijn collega Timmermans (zit hij hier niet in de zaal?) geeft het een naar gevoel. Ik zou de scheidend directeur Ronnie Naftaniël, partijgenoot van onze Frans, willen vragen om een goed woordje voor hem te doen in Jeruzalem mocht hij tijdens een partijbijeenkomst in de provincie ooit iets verkeerds gezegd hebben.

De NSA kwestie is momenteel in de eerste plaats een zaak van persoonlijke levenssfeer, van privacy op internet, in het telefoonverkeer, in de sociale media. Als zodanig zal het schandaal de komende jaren ongetwijfeld interessante gevolgen hebben. Hopelijk positieve. Maar op de achtergrond speelt de vraag: wat heeft de politici, de veiligheidsbureaucratieën en de geheime diensten zo’n enorme “boost” gegeven om Jan en alleman tot in de details van het persoonlijk leven in kaart te willen brengen? Wat heeft de publieke opinie in veel landen zo volgzaam en monddood gemaakt? Wie het antwoord daarop zoekt kan niet om “het terrorisme” heen. Met de “War on Terror” van de Amerikaanse president Bush is een nieuwe fase ingetreden in het diepgewortelde streven naar beheersing en sturing van de publieke opinie. De rol van de tandem VS – Israël daarin blijft een thema op Jaffadok.