Gaza: raketten tot voorbij Haifa

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 juli 2014

Nieuws van 10 juli 2014

Israël roemt zijn raketafweer. Het Palestijns verzet laat zien dat zijn M-302 raketten nu praktisch heel Israël bestrijken. VS-technologie versus doodsverachting.

Kassemraketten.

Hamas bewijst dat zijn raketten tot voorbij Haifa kunnen komen. De eerste raket heeft Hadera getroffen. Daar bevinden zich een van de grootste energiecentrales van Israël en een zeewaterontziltingsinstallatie. Behalve de M-302 beschikt het verzet in de Gazastrook (naast Hamas, de Islamitische Jihad) over de M-75 (75 km reikwijdte), Gradraketten, de bekende Kassemraketten en mortiergranaten. De laatste drie systemen hebben reikwijdten van 20, 17 en 10 km. De New York Times meldt dat Hamas ook geavanceerde Iraanse Fajr-5 raketten zou hebben.

Israël twijfelt blijkbaar nog steeds over een grondoffensief. Op dit moment is de luchtmacht zeer actief, waardoor de kans op slachtoffers aan joodse kant nagenoeg nul is. Sinds dinsdag deze week zijn (Nu.nl, donderdagmiddag) 77 doden gevallen van wie een derde “burgers” en ruim 400 gewonden. Naast de luchtmacht zet Israël zijn Amerikaanse “Iron Dome”-systeem (IJzeren Koeper) in. Israël claimt dat het zijn grote bevolkingscentra ermee kan beschermen. De kosten van het systeem zijn zeer hoog.

IJzeren koepel.

De voorraad raketten in Gaza wordt door Israëlische bronnen geschat op groter dan 10.000. Het lijkt erop dat het Palestijns verzet daar strategisch (“zuinig”) mee omgaat. Het wordt niet waarschijnlijk geacht dat de raketten vernietigd kunnen worden zonder grondoffensief. Zo’n grondoffensief zal zeer bloedig zijn. In die zin toont het verzet in de Gazastrook doodsverachting.
.

Enkele media wijzen erop dat op de achtergrond Hezbollah een strategische rol speelt. Hezbollah is actief in Syrië met het verdedigen van de “shiitische as” (Iran, Syrië, Hezbollah). De strijdgroep houdt zich (mogelijk mede om die reden) buiten de strijd rond Gaza. De voorraad raketten van Hezbollah en de militaire vaardigheden van de groep worden door de media al jaren hoog ingeschat.

bronnen:

http://www.nytimes.com/2014/07/10/world/middleeast/israel-gaza-missiles-iron-dome.html?ref=middleeast&_r=0

http://www.nu.nl/buitenland/3824300/raketten-boven-tel-aviv-onderschept.html

FAZ, 10/07/2014