Gaza: bemiddeling alom

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 juli 2014

Nieuws van 15 juli 2014

Er heerst koortsachtige bemiddelingsactiviteit rond de Israëlische aanval op de Gazastrook. Amerikanen en Europeanen bellen en bereizen Israël en Arabische dictaturen.

Rafah, Gaza, 14 juli 2014.

John Kerry en president Obama belden de afgelopen dagen met premier Netanyahu van Israël. Vandaag (dinsdag) reist Kerry naar Caïro om Egypte tot een actieve bemiddelingsrol te bewegen. Frank-Walter Steinmeier, minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland vloog gisteren naar Jordanië en reist vandaag door naar Jeruzalem en Ramallah (waar de Palestijnse Autoriteit zijn kantoren heeft). In deze plaatsen wil naar verluidt ook Tony Blair gesprekken voeren. Blair (van Tony Blair Associates en het Midden-Oosten Kwartet) is eveneens van plan om deze twee steden te bezoeken. Ook de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken wil (namens het Italiaanse voorzitterschap van de EU) naar het crisisgebied.

Er wordt geen melding gemaakt van contacten met Hamas en/of de Islamitische Jihad die namens het gewapend Palestijns verzet kunnen spreken. Het probleem voor de belangrijkste bemiddeling zoekende partijen (en de reden dat zij elders bemiddeling zoeken) is dat zij Hamas als terroristische organisatie hebben aangemerkt. Wellicht dat de reis die Mahmoud Abbas (Palestijns president op de Westelijke Jordaanoever) gisteren volgens Israëlische persberichten naar Turkije ondernam, te maken heeft met het feit dat Turkije betere contacten heeft met Hamas.

Gaza, 11 juli 2014.

In onder meer de Turkse pers wordt vandaag bericht over een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren dat vanmorgen zou ingaan. Israël accepteerde het voorstel enkele minuten voordat het vanmorgen om 06.00 uur plaatselijke tijd effectief zou worden. Hamas had nog niet geantwoord of kunnen antwoorden. Caïro lijkt op dit moment het centrum van diplomatieke activiteit te worden.

Volgens berichten van vanmorgen (gebaseerd op cijfers van het Palestijnse ministerie voor Gezondheidszorg) zijn er in de Gazastrook 189 doden gevallen en zijn er 1.400 gewonden. Een grondoffensief van Israël in het noorden van de Gazastrook wordt inmiddels niet onwaarschijnlijk geacht.

 

bronnen:

http://www.hurriyetdailynews.com/israel-approves-hamas-rejects-egyptian-proposed-gaza-truce.aspx?pageID=238&nID=69125&NewsCatID=352

http://electronicintifada.net/content/gaza-health-ministry-declares-state-emergency/13572

FAZ, 15/07/2014

junge Welt, 15/07/2014