School bij Nablus herhaaldelijk aangevallen door Israël

Door: Adri Nieuwhof - Geplaatst op: 22 februari 2015

Blik vanuit al-Sawiya op Israelische nederzetting Eli. bron: www.panoramio.com/photo/32291546

Een school in de bezette Westelijke Jordaanoever vlakbij de stad Nablus is herhaaldelijk aangevallen door Israël. Op 4 februari schoten Israëlische troepen geluidsbommen in deze school voor voortgezet onderwijs voor leerlingen uit de Palestijnse dorpen al-Lubban en al-Sawiya. Het flinterdunne excuus dat als rechtvaardiging voor deze aanval op het recht op onderwijs werd gebruikt: Israëlische kolonisten beweerden dat leerlingen van de school stenen naar hen hadden gegooid.

Gegevens die een waarnemingsgroep van de VN organisatie OCHA publiceerde wijzen erop dat het in geen geval om een op zichzelf staande aanval ging. De groep registreerde in 2014 acht incidenten die de leerlingen troffen of de lessen op deze school ten zuiden van Nablus verstoorden.

Een vergelijkbaar incident vond een jaar geleden rond deze tijd plaats. Vijf volledig bewapende Israëlische soldaten drongen dezelfde school binnen. De officier die de inval leidde beweerde ook toen dat leerlingen stenen naar kolonisten hadden gegooid.

Conrector Abdelrahim Muhammad Suleiman sprak deze bewering tegen. Volgens hem waren alle leerlingen aanwezig in de les.

Verdrievoudiging van aanvallen

De school ligt bij de weg van Nablus naar Ramallah. Deze is ook bekend als Route 60 en is een van de hoofdwegen die door de kolonisten uit de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wordt gebruikt. Al deze nederzettingen zijn in strijd met het internationaal recht.

Volgens OCHA is het aantal Israëlische aanvallen op Palestijnse scholen in de Westelijke Jordaanoever is in de laatste twee jaar verdrievoudigd. In 2014 werden in het totaal 152 aanvallen geregistreerd tegen 46 in 2013.

In oktober vorig jaar werd bijvoorbeeld een docent van de Haj Ziad Jaber school in Hebron door Israëlische troepen aangevallen. De docent was aan het filmen hoe Israëlische troepen de school binnenvielen. Ook toen beweerden de militairen dat de leerlingen stenen hadden gegooid naar Israëlische voertuigen. De soldaten kwamen naar de school om drie leerlingen te arresteren.

Electronic Intifada schreef vorige week over hoe leerlingen in bezet Oost-Jeruzalem regelmatig worden lastig gevallen door Israëlische troepen. De troepen hebben een school en de omgeving van al-Tur, een wijk in Jeruzalem, meerdere malen belaagd met traangas, handgranaten en een smerig-stinkend wapen dat bekend staat als “stinkdier water”.

Traumatisch

De statistieken van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, wijzen erop dat 12.000 Palestijnse kinderen in 2013 werden getroffen door het onderbreken van de lessen en schade aan scholen.

Israël’s offensief tegen de Gazastrook in 2014 richtte enorme vernielingen aan het schoolsysteem aan. Tweeëntwintig scholen werden volledig met de grond gelijk gemaakt. Nog eens 118 scholen werden beschadigd waaronder 75 scholen van UNRWA, het VN-orgaan voor Palestijnse vluchtelingen.

Omdat de aanval zo traumatisch bleek voor de kinderen van Gaza, hadden honderdduizenden van hen daarna bijzondere begeleiding nodig volgens OCHA.

Al-Haq, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie, beargumenteerde onlangs dat aanvallen op scholen een oorlogsmisdaad zou zijn onder de Vierde Conventie van Genève. Het internationaal recht bepaalt dat het recht op onderwijs moet worden gerespecteerd en dat kinderen beschermd moeten worden tegen militaire acties. Beweringen dat er stenen gegooid zijn, zijn nog geen reden voor Israël om deze fundamentele rechten te negeren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd door The Electronic Intifada