10 jaar geleden: nu nieuws

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 juli 2014

Nieuws van 9 juli 2014

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Op veel plaatsen in de wereld wordt vandaag aandacht geschonken de datum 9 juli 2004. Het Internationale Gerechtshof deed die dag een opmerkelijke uitspraak. De bouw door Israël van de afscheidingsmuur rond (en deels in) bezet gebied is volgens internationaal recht illegaal.

 

Een uitstekend artikel over de uitspraak, over de belangrijkste overwegingen van het Hof en over de politieke consequenties staat op de site van DocP: www.docp.nl/de-adviserende-opinie-van-het-internationaal-gerechtshof-over-apartheidsmuur-en-bds. DocP is de Nederlandse “tak” van de wereldwijde BDS-beweging (Boycot, Desinvestment, Sanctions).

Het artikel, van de hand van Egbert Harmsen, schetst eerst de aanleiding van de uitspraak. Dat was een vraag die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Hof voorlegde. Daarna geeft Harmsen de belangrijkste elementen van de uitspraak. De voorgeschiedenis en de feiten zijn door het Hof meegenomen en worden geplaatst in het raamwerk van het internationaal recht, inclusief eerdere uitspraken van de VN en de Veiligheidsraad.

Harmsen wijst tot slot op het historische verband tussen de uitspraak van het Hof en het ontstaan van de BDS-beweging:

De muur, aan Palestijnse kant.

Deze adviserende opinie van het Internationaal Gerechtshof is als een enorme morele steun in de rug ervaren door zowel de Palestijnse publieke opinie en maatschappelijke organisaties, als door de wereldwijde solidariteitsbeweging voor Palestijnse rechten en tegen Israëlische onderdrukking. Desalniettemin bleef effectieve actie van de internationale gemeenschap om Israel ertoe te bewegen om de adviserende opinie op te volgen en zich te houden aan het internationaal recht uit. Deze samenloop van omstandigheden leidde ertoe dat op de eerste verjaardag van de Adviserende Opinie van het Internationaal Gerechtshof, op 9 juli 2005, er vanuit vertegenwoordigers van de Palestijnse civil society uit alle drie de segmenten van het Palestijnse volk –de vluchtelingen, de inheemse Palestijnse burgers van Israel en de Palestijnen die sinds 1967 onder bezetting leven- een oproep tot boycot, desinvesteren en sancties (BDS) tegen Israel “totdat Israel het internationaal recht volledig gaat naleven” uitging. Deze BDS-oproep verwees nadrukkelijk naar de Adviserende Opinie van het Internationaal Gerechtshof.

 

achtergrond: www.jaffadok.nl/muur

bron: www.docp.nl/de-adviserende-opinie-van-het-internationaal-gerechtshof-over-apartheidsmuur-en-bds

zie ook: www.jaffadok.nl/israelische-muur-illegaal