Zweden: onderzoek buitengerechtelijke executies

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 januari 2016

Nieuws van 13 januari 2016

Zweedse minister van BZ zaait twijfel aan ‘terrorisme-verhaal’ van Israël. Methodisten desinvesteren in Israëlische banken.

Zweedse minister wil onderzoek naar buitengerechtelijke executies

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom heeft in het Parlement in Stockholm opgeroepen tot een onderzoek naar buitengerechtelijke executies (“extrajudicial killings” ) van Palestijnen door Israël. Zij is in Europa het eerste lid van een regering die daarmee (indirect) twijfel uitspreekt of de standaard-Israëlische verklaring – dat de gedode Palestijnen op het punt stonden of bezig waren een terreurdaad te begaan – wel juist is. Deze uitspraak heeft in Israël veel stof doen opwaaien, temeer omdat Wallstrom al bij verschillende andere gelegenheden stevige kritiek had op Israël. De Israëlische minister Hotolevy verklaarde dat Israël een protest had gestuurd en Zweden daarin beschuldigt dat het terreur steunt. Minister Steinitz noemde de oproep van Wallstrom ‘antisemitisch’.

De Palestijnse Autoriteit heeft andere landen opgeroepen om de oproep van Wallstrom te ondersteunen.

(bron: Jerusalem Post en Haaretz, 13 januari 2016)

http://www.jpost.com/Breaking-News/Hotovely-says-Swedish-FM-not-welcome-in-Israel-after-extrajudicial-killing-comments-441352

en:

http://www.haaretz.com/israel-news/1.697219

Amerikaanse methodisten desinvesteren in Israëlische banken

Bank Leumi, ook binnen Israël niet onomstreden (zie achtergrond)

Het pensioenfonds van de Amerikaanse United Methodist Church zal vijf Israëlische banken verwijderen uit zijn portfolio aan investeringen. Zij zouden betrokken zijn bij de financiering van nederzettingen. De vijf staan op een uitgebreidere lijst met bedrijven, ook elders in de wereld waarin nu gedesinvesteerd wordt omdat zij niet voldoen aan de ‘Human Rights Investment Policy’ richtlijn van het Pensioenfonds. Ook het Israëlische bouwbedrijf Shikun & Binui staat op de lijst omdat het in de nederzettingen bouwt. De United Methodist Church heeft zeven miljoen leden. Het pensioenfonds beheert $20,9 miljard.

Binnen de kerk is het besluit omstreden: ‘Palestinian advocates, both in and outside the church, described the step as an important advance in the Boycott, Divest and Sanction campaign, or BDS, an international effort to pressure Israel economically over the Palestinian issue. Others within the church, however, called those claims misleading, noting that the church remains invested in other Israeli companies (…)’.

http://www.jpost.com/Breaking-News/US-church-pension-board-announces-boycott-of-Israeli-banks-441346

achtergrond:

http://jaffadok.nl/basisinformatie/

http://palestinechronicle.com/old/view_article_details.php?id=15239