Zuid-Afrikamoment in gemeenteraad Amsterdam

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 18 juni 2015

Nieuws van 18 juni 2015

Amsterdam-Tel Aviv, normalisatie apartheid. Israël: rust intern in afwachting vertrek Obama. Hezbollah/Iran in de ‘picture’.

Gemeenteraad Amsterdam: Zuid-Afrikamoment

Jaffa sinaasappelen voor de etnische zuivering (Palestineposterproject)

Vandaag debatteert een commissie uit de Amsterdamse gemeenteraad over een voorstel van B&W om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv. Er zijn acties daartegen aangekondigd vanavond, bij het stadhuis/Stopera (http://www.docp.nl/stop-de-stedenband-met-tel-aviv/). Het kernbezwaar dat tegen het plan naar voren wordt gebracht is dat het bijdraagt aan de normalisatie in de internationale betrekkingen, van het apartheidssyteem dat in Israël en de bezette gebieden aan het ontstaan is. Tel Aviv was tot 1948 onder de naam Jaffa een centrum van Palestijns-

Associaties met een niet zo ver verleden.

Arabische stedelijke cultuur. Tijdens de oorlog van 1948 werd de stad etnisch ‘gezuiverd’. De nog overgebleven Palestijnse inwoners zijn sindsdien tweederangs burgers. De aspecten ‘apartheid’, boycot en de beroemde Jaffa sinaasappels zorgen voor associaties met de anti-apartheidsstrijd rond het oude Zuid-Afrika.

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4078920/2015/06/17/Palestijns-verzet-tegen-stedenband-tussen-Amsterdam-en-Tel-Aviv.dhtml

Israëlische toegeeflijkheid: status quo tijdens Obama?

Terwijl de geweldstoepassing door het Israëlische leger in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem onverminderd doorgaat, heeft het land de laatste vier maanden enkele maatregelen genomen die het leven voor sommige Palestijnen iets verlichten. Voorbeelden (Jpost noemt er meer): meer water voor Gaza, sommige Palestijnen ‘mogen’ tijdens de ramadan op vrijdagen komen bidden op het Al-Aqsa complex, sommigen mogen via het Ben-Goerion vliegveld naar het buitenland reizen en sommige winkels in Hebron mogen geopend worden.

Wereld op zijn kop: moslims ‘mogen’ bidden bij hun moskee.

Het zijn eenzijdig besloten maatregelen en op het eerste gezicht staan hier geen ‘tegenprestaties’ van Palestijnse kant tegenover. De veronderstelling is dat hiermee wordt ingespeeld op de wens van Obama die voorlopig weinig meer ziet in ‘vredesoverleg’, maar erop heeft aangedrongen om “het leven van de Palestijnen makkelijker te maken.” Met dit naar het lijkt stille samenspel met de Amerikanen hoopt (volgens Jpost) de Israëlische regering ook dat de VS het Franse initiatief zullen blokkeren om de Veiligheidsraad in een resolutie een deadline te laten vastleggen voor een Palestijnse staat.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Israel-doing-what-Obama-asked-406413

Het Libanon-Golan front

In de Jerusalem Post van vandaag een uitgebreide analyse van de spanning aan de noordkant van Israël. Eerdere analyses gaven al aan dat Hezbollah, de enige speler die zich kan verdedigen tegen Israël, door zijn deelname aan de strijd in Syrië in een kwetsbare positie verkeerd. Recente uitlatingen van Israëlische generaals maken aannemelijk dat Israël zijn oude ambitie om Zuid-Libanon tot een protectoraat te maken, niet heeft opgegeven. In 2000 werd Israël na bijna twintig jaar gedwongen om Zuid-Libanon te verlaten. In 2006 slaagde het er niet in om Zuid-Libanon ‘schoon te vegen’ van elementen (met name geconcentreerd in Hezbollah) die zich verzetten tegen Israëlische overheersing. Chefstaf Eizenkot dreigde zeer onlangs met een herhaling van die toen mislukte operatie in Libanon, maar dan nu op grotere schaal.

In Syrië wordt Hezbollah onder andere aangevallen door het aan Al-Qaida verwante Al-Nusra Front, dat op zijn beurt wordt gesteund door Israël (hieronder: achtergrond). In principe zou de desintegratie van Syrië Israël kansen bieden om een groter deel van de Golan Hoogvlakte aan zich te trekken. Dat zou worden gedwarsboomd door een beheersing van het gebied door een combinatie van Hezbollah en het restant van het Syrische bewind. In Jpost wordt nu gewezen op twee ‘rode lijnen’ die beslissend zouden zijn voor het al dan niet uitbreken van vijandelijkheden met Hezbollah. 1 Syrische bereidheid om via Zuid-Syrië geavanceerde wapens door te laten voeren naar Zuid-Libanon. 2 Het niet (kunnen) voorkomen door Syrië, dat Hezbollah en Iran zich ingraven in Zuid-Syrië, waardoor in geval van een Israëlische aanval op Zuid-Libanon (of Iran) Hezbollah (plus Iran) een tweede front kan openen.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/The-third-Lebanon-war-scenario-406193

VS-Iran: deadline nadert, Israëllobby actief

Met een definitieve Iran-overeenkomst in zicht, blijft de Amerikaanse Israëlloby spaken in het wiel steken. Jeruzalem Post bericht daarover vandaag. De regeringen van de VS en Iran hebben 30 juni aanstaande als einddatum gesteld voor de uitgewerkte overeenkomst (er wordt openlijk gespeculeerd over uitstel tot 8 juli; daarna krijgt het pro-Israëlische Congres nog meer greep op de zaak). De aanval op Obama’s streven om een constructieve, strategische relatie aan te gaan met Iran, concentreert zich op twee zaken. Ten eerste het (tempo van) opheffen van de sancties en ten tweede de eis dat de onderste steen boven moet komen van wat de lobby ziet als de poging van Iran in het verleden, om tot een kernwapen te komen. John Kerry leek dinsdag j.l. af te wijken van de harde lijn wat dat laatste betreft: “We’re not fixated on Iran specifically accounting for what they did at one point in time or another”. Onder aanvoering van de AIPAC wordt nu campagne gevoerd voor het herstellen van de harde lijn.

Op de achtergrond sluimert de eis dat, om die verdenking uit het verleden tegen Iran te kunnen onderzoeken, veel (ook niet-nucleaire) militaire bases en installaties verspreid over Iran toegankelijk moeten worden voor het internationale atoomagentschap. In het verleden is gebleken dat daarmee ook Amerikaanse en Israëlische geheime diensten toegang krijgen. Deze eis zal waarschijnlijk fataal zijn voor de politieke stroming in Iran die werkt aan een constructieve relatie met de VS.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4669661,00.html

achtergrond:

http://www.nytimes.com/2015/06/17/world/us-could-lift-sanctions-before-iran-accounting.html?ref=middleeast&_r=0 (Iran – VS)

https://electronicintifada.net/content/why-has-israel-embraced-al-qaidas-branch-syria/14619 (Israël – Al Nusra Front)