Zuid-Afrikaanse minister boos op Israël

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 april 2015

Nieuws van 24 april 2015

Nzimande: Israël wil geen pottenkijkers op de grond. Biden kruipt tegen Israël aan. Israëlische archeologen gaan weer zeven. Obedient Arab II.

Israël weert Zuid-Afrikaanse minister

Blade Nzimande, voorstander van boycot Israëlische producten

Israël heeft zonder opgaaf van redenen de minister van Onderwijs van Zuid-Afrika Nzimande de toegang ontzegd. Nzimande was door zijn collega minister van de Palestijnse Autoriteit (PA) uitgenodigd voor een bezoek van enkele dagen, dat morgen zou beginnen. Er zou gesproken worden over de samenwerking tussen de Palestijnse Bir Zeit Universiteit en de Universiteit van Johannesburg. Over die samenwerking was een overeenkomst tussen de PA en de regering van Zuid-Afrika toen Mahmoud Abbas daar in november vorig jaar een bezoek bracht. Nzimande zei in reactie dat Israël probeert, “to minimize the number of people who can actually see what is happening on the ground.”

Biden bevestigt militair-strategische band met Israël

Vice-president Biden van de VS heeft de militair-strategische band tussen zijn land en Israël bevestigd. Hij deed dat in een toespraak in Washington ter gelegenheid van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. In de kwestie Iran schoof Biden zo dicht mogelijk naar de Israëlische positie op, daarmee ook aangevend hoe klein de speelruimte van de Amerikaanse president is in een meningsverschil met Israël (Jpost): “Biden insisted that President Barack Obama is prepared to walk away from a deal with Iran if further significant concessions are not made. He said that the possibility of a military option for dealing with Iran still remains.”

Biden kondigde aan dat Israël vanaf volgend jaar de nieuwste versie van het F-35 gevechtsvliegtuig zal krijgen, dat hij beschreef als: “our finest, making Israel the only country in the Middle East to have this fifth-generation aircraft.” Hij bevestigde expliciet dat de VS voortgaat om de “qualitative military edge” in stand te houden. Dat is de Amerikaanse belofte, daterend uit de jaren ’70 van de vorige eeuw ervoor te zorgen dat het Israëlische leger ten alle tijden een technologische voorsprong behoudt op de andere landen in de regio.

Renovatie Rotskoepel; archeologen boos

IAA, slechte staat van dienst mbt niet-joodse resten

Israëlische archeologen maken zich boos over bouwwerkzaamheden binnen het Al-Aqsa complex dat wordt beheerd door een islamitische stichting waarin ook Jordanië deelneemt. Zij zouden niet vooraf geïnformeerd zijn, zodat de Israëlische autoriteiten niet kunnen beoordelen of er geen historische overblijfselen worden beschadigd. De strijd rond werkzaamheden in het moslim heiligdom liep in het verleden hoog op. Er werd zelfs een speciaal joods project opgezet om grond en bouwpuin minutieus te onderzoeken: het Temple Mount Sifting Project. Door de Palestijnen en Jordanië wordt dit gezien als obstructie in het kader van een streven om de toekomstige zeggenschap over de religieuze locatie in joodse handen te krijgen. De archeologen werken samen met Bar Ilan Universiteit, met de officiële Israël Antiquities Authority (IAA) en de door kolonisten beheerste Elad Foundation.

Hamasdoel beschoten

Vannacht heeft Israël de Gazastrook beschoten. Er werd gericht op een Hamasdoel, waarbij geen slachtoffers vielen. Daarvoor was volgens bronnen uit het Israëlische leger een raket vanuit de Gazastrook afgeschoten en in leeg gebied neergekomen. Vermoedelijk ging het om een actie van een buiten Hamas staande verzetsgroep.

De ‘obedient Arab’ II

Onder de 120 militairen die ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag een ‘Medal of Excellence’ ontvingen uit handen van de president, was ook een vrouwelijke kadet met moslimachtergrond. President Rivlin zoekt sinds zijn benoeming contact met Israëlische Palestijnen die bereid zijn zich neer te leggen bij hun positie in de joodse staat (ook: http://jaffadok.nl/independence-day-israel-overtuigt-zichzelf/: Obedient Arab). In een interview met de soldaat in Yedioth Ahronot, waarin haar naam niet wordt genoemd, doet zij een aantal uitspraken die passen in de politiek van Rivlin: “I am doing something that is really for the State of Israel.” Andere uitspraken: “I always heard from my family that I was a Palestinian Muslim Arab, who should be concerned with her own people – the Palestinian people. At the age of 16 and a half, I received a blue ID card like every other Israeli citizen, and that is when I began to feel conflicted with my identiy.”

De jonge soldaat beschrijft hoe zij via bepaalde organisaties ‘integreerde’ in de staat Israël en van identiteit veranderde. Zij werd lid van ‘Peace Child Israel’ met joodse en Palestijnse kinderen. Via het National Service program, bedoeld voor niet-joden die een lichte militaire dienst vervullen in ruil voor maatschappelijke voordelen, kwam zij uiteindelijk bij het Israëlische leger terecht.

bronnen:

Ynet news,, 24/04 en 23/04

Jerusalem Post, 24/04

achtergrond:

over archeologie in Israël/Palestina:

http://jaffadok.nl/wetenschap/

http://jaffadok.nl/politiek/

http://jaffadok.nl/locaties-heiligdommen/